Avto
5385 ogledov

Audi pokazal, kako delujejo virtualna ogledala na novem modelu

Audijevo virtualno vzvratno ogledalo YouTube
Nova tehnologija, ki jo lahko bolj množično pričakujemo v avtomobilih v prihodnosti je nared. Audi jo bo ponudil v svojem novem modelu.

E-tron ne bo zgolj Audijev prvi povsem električen avtomobil za masovno proizvodnjo, ampak tudi prvo serijsko vozilo, ki bo imelo kamere namesto vzvratnih ogledal. 

Pri podjetju iz Ingolstadta so v videu pokazali delovanje virtualnega vzvratnega ogledala, ki deluje s pomočjo dveh malih kamer, nameščenih na mestih, kjer je po navadi prostor za klasična ogledala. Slika kamere se prikazuje na dveh malih zaslonih na dotik nameščenih v bližini kljuke za odpiranje vrat. 

Audi A6 avant Avto Audi A6 avant - visoka tehnologija v lepi družinski podobi

Pri Audiju pravijo, da digitalna ogledala nudijo številne praktične prednosti na področju udobja in varnosti. Njihov ploski nosilec vključuje majhno kamero, iz katere se digitalno obdelana slika prenaša na 7-palčni OLED-zaslon v notranjosti vozila. Voznik lahko različne nastavitve opravi z dotikom. Tako lahko na primer premakne izsek slike in s tem prilagodi želeno vidno polje, sliko pa lahko tudi poveča ali pomanjša. V sistemu MMI lahko izbere tri poglede za različne situacije: za avtoceste, za zavijanje in za parkiranje. 

Audi A7 Avto Audi Slovencem predstavil avto, ki vas opazi na razdalji 600 metrov

Zamik v premieri

Avtomobilski proizvajalci se s tovrstnimi zamislimi poigravajo že več kot desetletje, toda do zdaj jim zakonodaja ni dovoljevala uporabe tovrstnih kamer v velikoserijskih modelih. Pri Audiju z novo tehnologijo izboljšujejo tako koeficient zračnega upora električnega križanca, ki je močno pogojen tudi z vzvratnimi ogledali, hkrati pa napovedujejo, da bodo klasična vzvratna ogledala kmalu romala na smetišče zgodovine.

Audi e-tron | Avtor: Audi Audi

Audi Q8 Nova številka! Avto Spoznajte Q8, ne največjega, a najbolj prestižnega Audijevega suva

Audi je pred kratkim razkril prvo fotografije kabine v svojem električnem križancu e-tornu, ki bi ga morali premierno predstavili 30. avgusta v Bruslju, a bo premiera zakasnjena zaradi aretacije vrhovnega šefa Ruperta Stadlerja.

Audi A1 Avto Ste že videli novega najmanjšega audija?

Armaturna plošča je izražena z navpičnimi linijami vse do izrazito oblikovanih vratnih oblog. Serijski je virtualni prikazovalnik, zunanja virtualna ogledala bodo del doplačljivih dodatkov. Eden od privlačnih elementov v notranjosti je konzola sredinskega tunela, ki leži na odprtih stranicah. Nad njo naslon za roko z integrirano izbirno ročico deluje, kot da bi lebdel.

Komentarjev 3
  • miki1234 07:13 18.julij 2018.

    to je ena velika glupost... pogled z leve in desne kamere bi moral biti spredj v hubu, če se gremo neko varno in enostavno vožnjo.

  • NeAnonimni 12:58 17.julij 2018.

    Avti iz 2000ih so najboljši.. Imajo dovolj varnostnih sistemov, nimajo pa balasta multimedije pa kamerc, senzorjev, brez stičnih ključev. itd.. Ko se bo to pri novih avtih začel kvart.. bodo kr glavoboli..

  • puys 10:39 17.julij 2018.

    Bedarija. Da bi vsaj na isti višini zmontirali display... kamero pa na streho.