Avto
882 ogledov

Spoznajte Q8, ne največjega, a najbolj prestižnega Audijevega suva

Audi Q8
1/18
Audi
Audi je predstavil povsem nov model, s katerim razširja ponudbo med svojimi Q suvi že na število pet.

O njem se je dolgo govorilo, sedaj je uradno predstavljen. Audi je kitajski Shenzhen izbral za premiero svojega novega velikega terenca Q8, s katerim želi odgovoriti na kipeče želje kupcev, ki želijo združiti prestiž visoke postave z dinamiko. Veliko pove že dejstvo, da je Q8 v marsičem soroden lamborghiniju urusu. 

Q8 se je rodil iz potrebe, da tudi pri Audiju ponudijo nekaj, kar nudi BMW X6, range rover sport ali pa mercedes-benz GLE coupe. Audi Q8 na pogled ne pretirava s kupejevsko usločeno streho v tolikšni meri kot omenjena dva nemška rivala, a ohranja razmeroma nizko strešno linijo, medtem ko oblikovno nadgrajuje in v Audijev podrazred Q uvaja novo dizajnersko govorico, ki sta jo nedavno pripeljala modela A7 in A6. 

Audi Q8 | Avtor: Audi Audi

Glavni poudarki:

Z dolžino 4,99 metra, širino 2,00 metra in višino 1,71 metra je ta športni terenec s kupejevskim
dizajnom širši, krajši in nižji od sestrskega modela Q7. Z medosno razdaljo 3,0 metra prekaša tekmece po notranji prostornosti, hkrati je razmeroma lahek in ima zelo ugoden količnik upora.

Platišča so lahko do 22-palčna, kar je največ pri Audiju doslej, zunanjost ima veliko dvobarvnih detajlov. Motorna maska ima velikanske športne reže. 

Žarometi so serijsko LED, zadnji so združeni prek celotnih prtljažnih vrat. Prek aplikacije myAudi lahko lastniki modela Q8 številne funkcije luči aktivirajo s pametnim telefonom in jih tako doživijo od zunaj.

Audi Q8 | Avtor: Audi Audi

Notranjost je serijsko bogata z detajli in tehnologijo, dolg seznam dodatne opreme bi moral zadovoljiti še tako zahtevne želje. Vsa sporočila se prikažejo v Audijevem popolnoma digitalnem virtualnem prikazovalniku. Njegov visokoločljivostni zaslon meri 12,3 palca.

Zgornji osrednji zaslon (10,1 palca) je v izključenem stanju skoraj nevidno integriran v črno površino. Spodnji zaslon (8,6 palca) je namenjen upravljanju s klimo in komfortnimi funkcijami. 

Audi Q8 ima zmogljivega in prilagodljivega glasovnega asistenta.

Skupaj lahko voznik prilagodi okoli 400 parametrov vozila.

Storitev Car-to-X vključuje tudi informacije o prometnih znakih in nevarnostih, ki jih zagotavlja
skupinska inteligenca Audijevih vozil. Opcijski Audi connect ključ omogoča odklepanje, zaklepanje in
zagon motorja prek združljivega pametnega telefona z operacijskim sistemom Android.

Serijski in za doplačilo so na voljo kar 39 asistenčnih sistemov. V bodoče bo dobil "garažnega pilota", ki bo samodejno upravljal z avtom pri uvozu in izvozu iz garaže, dovolj bo, da bo voznik od zunaj aktiviral storitev prek aplikacije myAudi.

Trije sedeži v zadnjem delu vozila so po želji pomični v vzdolžni smeri. Prostora v prtljažniku je med 650 in 1.755 litrov.

Audi Q8 | Avtor: Audi Audi

Avto je od tal dvignjen za 254 milimetrov. Mehanski sredinski diferencial prenaša moč med sprednjo in zadnjo premo v standardnem razmerju 40 : 60, seveda to razmerje v zaostrenih razmerah prilagaja. Uravnavanje blaženja je serijsko, avto se lahko dodatno dvigne za do 90 milimetrov.

Q8 je v vseh motornih različicah blagi hibrid, saj izkorišča 48-voltno napeljavo, ki prek litij-ionske baterije poganja jermenski zagonski alternator. Ta lahko dodaja do 12 kW moči in omogoča daljša obdobja izklopa glavnega motorja. 

Na začetku bo edina motorna oznaka Q8 50 TDI in bo označevala trilitrski TDI z 210 kW (286 KM). Prihodnje leto bo sledila oznaka Q8 45 TDI (3,0, 170 kW/231 KM) in Q8 55 TFSI (3,0, 250 kW/340 KM). 

Audi Q8 bodo izdelovali v slovaški Bratislavi, na evropskem trgu bo v tretji četrtini leta.

Audi Q8 | Avtor: Audi Audi
Audi Q8 | Avtor: Audi Audi
Audi Q8 | Avtor: Audi Audi
Audi Q8 | Avtor: Audi Audi
Audi Q8 | Avtor: Audi Audi
Audi Q8 | Avtor: Audi Audi
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.