Avto
19302 ogledov

V Avstriji bi zvišali hitrost na avtocestah

Avstrija in avtocesta
Novi avstrijski minister za infrastrukturo je že dvignil prah. Med drugim bi povišal najvišjo dovoljeno hitrost na avtocestah, ki sedaj znaša 130 km/h.

Norbert Hofer prihaja iz stranke Svobodnjakov (FPÖ), ki je z ljudsko stranko pred dnevi vstopila v koalicijo in sestavila vlado. Da bo mandat tokratne vladne koalicije nekaj posebnega, dajejo slutiti tudi prve izjave ministra, pristojnega za promet. Mimogrede, gre za nesojenega predsednika avstrijske države. 

Mercedes A 45 AMG Avto Zato imajo nemški avti omejeno hitrost na največ 250 km/h

Hofer je za časnik Kurier dejal, da nameravajo opraviti testiranja, ali bi lahko v idealnih okoliščinah na avstrijskih avtocestah povišali hitrost z zdajšnjih 130 km/h. Kot zgled je Hofer navedel Nemčijo, ki zgornje omejitve na številnih odsekih sploh nima in "zadeva funkcionira". O višini omejitve Hofer ni želel biti natančnejši, so pa leta 2006 na takratnem ministrstvu za promet prišli na idejo, da bi najvišjo hitrost povišali na 160 km/h. Hofer je sicer poudaril, da bi morala biti ne glede na omejitev na prvem mestu še vedno varnost. 

Norbert Hofer | Avtor: Profimedia Profimedia

Je pa Hofer pokazal precej nerazumevanja do con 100 km/h, ki veljajo marsikje po Avstriji zaradi zaščite narave. Po njegovem je nerazumno, da se ohranjajo takšne omejitve, istočasno pa Avstrija gradi tri- in večpasovnice. Hofer je bil kritičen tudi do instituta "reševalnega pasu" v primeru nesreč, ko se morajo vozniki umakniti na rob in vzpostaviti prosto pot za reševalce. Po njegovem ta rešitev ne deluje in da po svetu niti ni razširjena. 

Previden pa je glede zahtev o splošni prepovedi prehitevanja za tovornjake na avtocestah, ki imata le dva pasova v eno smer. Opozarja namreč, da bi to lahko zaradi enega zelo počasnega tovornjaka pripeljalo do zastojev. 

Avstrija Kaj to pomeni? Svet Pri sosedih nacionalisti zasedli tri ključna ministrstva

Med novostmi, ki se obetajo v Avstriji, si bo Hofer prizadeval za možnost, da bi pri rdeči luči lahko vozniki zavijali v desno, če bo to varno. Spomnimo, ta ukrep slovenska zakonodaja že predvideva, a ga za zdaj niso uveljavili še na nobenem križišču.

Hofer je omenil še nekaj: Avstrija si bo na vse pretege prizadevala, da v prihodnosti nobena država ne bi več posegla po jedrski energiji za doseganje "CO2 nevtralnosti."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • stary1 07:45 24.december 2017.

    v ljublani pa lahko jahaš farmacevtko , samo ne sme biti predivja, kajti takrat te lahko radar uhvati

  • Simeon 16:14 22.december 2017.

    Si pa res Lažnivi, ali pa živiš v Avstriji in zelo dobro poznaš cestno omrećje. Jaz, na primer živim v Avstriji in vem, da nimamo tako stare ali slabe avtoceste. Boljše kot v Sloveniji in dostikrat boljše kot v Nemčiji.

  • vanilijevpuding 14:12 22.december 2017.

    Ah ja, sem pa mislila da bo ta čudež v Sloveniji ugledal luč... dream on...