Avto
14016 ogledov

Taki so učinki superradarja

Merilnik hitrosti in redarji Žurnal24 main
V Celju so s svojim superradarjem, ki lahko meri hitrost voznikom v precej širšem polju, zadovoljni. Kljub temu z naslova kazni v proračunu ne pričakujejo več denarja. Nasprotno - celo manj!

Zanimalo nas je, kako se v praksi obnese merilnik, ki ga je Medobčinski inšpektorat občin Celje, Laško, Štore in Žalec nabavil pred kratkim. Gre namreč za prvi primer merilne naprave v Sloveniji, ki sodi v generacijo 3D oziroma "superradarjev". Takšno poimenovanje imajo, ker lahko hkrati spremljajo in opravljajo meritve pri vozilih na več kot dveh voznih pasovih hkrati, medtem ko dosedanje naprave omogočajo meritve na do dveh pasovih. Medobčinski inšpektorat ga je namestil v zadek civilnega vozila, tako da je naprava zelo mobilna.

Radar Kakšne mahinacije! Avto Celje za manj denarja dobilo veliko boljši radar od Ljubljane

S kabineta celjskega župana so za Žurnal24 še pojasnili, da z napravo umirjajo promet na najbolj perečih prometnih točkah, kjer prihaja do kršitev hitrosti. Še posebej izpostavljajo Ljubljansko cesto v Celju. "Na tej cesti je inšpektorat v zadnjih nekaj letih stalno prisoten, kar posledično rezultira k nižjemu število hitrostnih prekoračitev."

Ne računajo na več kazni

Zanimivo je, da zaradi nove bolj učinkovite naprave v Celju, pa tudi v preostalih občinah Laško, Štore in Žalec ne pričakujejo večjega skoka prilivov v občinski blagajni. Tako letošnji proračun za Celje z naslova glob in kazni (ne zgolj z naslova meritev hitrosti) predvideva prihodke v višini 421 tisoč evrov, proračun za leto 2018 pa predvideva upad in še 413 tisoč evrov. V Laškem so letos računali na 21.065 evrov, prihodnje leto pa ostaja postavka praktično enaka. V Žalcu si letos nadejajo 59.250 evrov, prihodnje leto tisočaka manj, v Štorah pa naj bi leto 2017 sklenili s "skromnimi" 7.098 evri, prihodnje leto pa še za dvesto evrov manj z naslova kazni za prekrške. Medobčinski inšpektorat je sicer v vseh štirih občinah zabeležil skoraj 3.200 prekoračitev hitrosti. 

slovenija 17.10.12. radarji v mariboru, hitrost, cesta, mesto, nocni promet, luc Iz ferrarija v fička Avto To želijo narediti z zloglasnimi mariborskimi radarji

Tudi v Ljubljani so na Roški, Celovški in Dolenjski cesti septembra postavili ohišja za nov stacionarni merilnik. Kot smo že pisali, je bila nabava naprave s pripadajočo opremo dražja od celjskega merilnika, čeprav gre za merilnik, ki glede uporabljene tehnologije spremljanja vozil ni tako zmogljiv kot celjski.

Radar v Ljubljani | Avtor: Saša Despot Radar v Ljubljani Saša Despot
 

Nova pridobitev ljubljanskih redarjev je kot kaže pripomogla k bolj optimistično nastavljenem proračunu. Letos je postavka z naslova kazni in glob iz lanskih 3,715 milijona evrov poskočila za 160 tisočakov na skupno 3,785 milijona evrov. Toliko naj bi redarji nabrali tudi prihodnje, volilno leto. Leta 2015 so sicer ljubljanski redarji v proračun prispevali kar 4,06 milijona evrov.

Po naših informacijah se na nabavo novih merilnikov intenzivno pripravljajo še vsaj v eni mestni občini.

*Fotografija je simbolična.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • stary1 07:40 24.december 2017.

    V ljubljani je lahko jahaš farmacevtko in će jahaš bolj počas te radar ne uhvati

  • jnovak 07:32 19.december 2017.

    Če bi ti imel p od pojma, bi vedel da se vedno in povsod kjer se govori o denarju nekaj predvideva ter se delajo plani. Če bodo nabrali 4 milijone super, če pa samo 2 pa tudi ni panike.

  • Lavdan 11:26 18.december 2017.

    In potem nakladajo, da ne polnijo proračun. Naprej predvidevajo znesek kazni, tako da morajo potem policaji s kaznovanjem loviti predvideno normo.