Avto
2568 ogledov

Avto proti tečnemu sosedu

mustang Anže Petkovšek
Vozniki lahko zdaj načrtujejo, kdaj naj njihov športni avto rohni – in kdaj naj prede –, da ne bodo nikoli motili sosedov.

Nimajo vsi radi bobnenja, ki ga proizvaja osem valjev v Fordovem mustangu GT. Fordov uslužbenec Steve von Foerster to dobro ve, saj so sosedje že klicali policijo zaradi samodejnega bobnenja iz izpušne cevi, ki so mu priča vsakič, ko avto vžge. Dramatičen začetni zvok je namreč eden od zaščitnih znakov mustanga GT.

mustang Video Avto Grmenje mustanga po eni najbolj romantičnih slovenskih cest

Foersterjeve težave naj bi bile povod, da so pri Fordu iznašli "dobrososedski način", ko lahko voznik nastavi zagon motorja brez pretiranega hrupa. Tako lahko na primer med 20. uro zvečer in 7. uro zjutraj načrtuje zagon motorja brez rohnenja, da ne bi motil miru v ulici. Gre za prvi tovrstni izpušni sistem na svetu, ki ga je mogoče časovno nastavljati. 

Ford mustang | Avtor: Ford Ford
Novi način tihega izpušnega sistema kot funkcija za tihi zagon bosta del športnega izpušnega sistema z aktivnim ventilom v prenovljenem mustangu, ki stopnjo decibelov izpušnega sistema samodejno prilagaja različnim voznim načinom – od načinov Normal in Sports do načina Track. Slednji rohni kar pri 82 decibelih.

Raziskava kaže, da je hrup avtomobilskega motorja lahko eden glavnih motilcev za sosede. Med drugimi viri hrupa so še hrup orodja, pasji lajež in vaje glasbenih skupin. Bolj zaničevano od avtomobilskega hrupa je samo še zgodnje jutranje košenje trate, kaže anketa spletne strani Ranker.com.

mustang Test: Mustang GT Avto Mustang povzročil nenavadno vedenje voznikov na naših cestah

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.