Avto > Avto nasveti
16931 ogledov

Tri mesece na leto delam samo za avtomobil

Avtoklik nakup avta, izračun, stroški, avto, ključi, prodaja, avtoklik Žurnal24
Naredili smo izračun, koliko v resnici na mesec stane lastništvo avtomobila. Podatki so ...

Kupček denarja, ki ga pustite v prodajnem salonu je le začetek vsega tistega, kar boste pod črto namenili za to, da se naokoli prevažate v svojem avtomobilu. Če menite, da avtomobil stane le toliko, kot piše v spletnih cenikih, se motite. Vsi stroški lahko vaš prvotni vrstni red favoritov pod črto močno spremenijo in celo obrnejo na glavo.

K pisanju o resnični ceni avtomobila me je prepričal gostilniški pogovor med dvema prijateljema, v katerem je eden od sogovornikov potarnal o tem, kako je pred kratkim ugotovil, da za svoj avtomobil vsako leto nameni kar tri mesečne plače. Smo Slovenci res tako mahnjeni na avtomobile, da smo zanje pripravljeni nameniti kar četrt vseh svojih prihodkov? Če bi si še pred nakupom temeljito izračunali dejanske stroške avtomobila, bi bila zgodba morda precej drugačna.

Financiranje

Vse bolj priljubljena izbira financiranja namesto gotovinskega nakupa s seboj lahko prinese marsikateri stroške, ki ga sicer niste predvidevali, zato je pri tovrstnem nakupu še posebej priporočljivo vklopiti razum.

Koliko kilometrov in koliko let?

Faktor, ki vpliva na skupne stroške lastništva ter uporabe avtomobila, je število prevoženih kilometrov, prav tako pomemben podatek pa je tudi načrt, koliko časa ga bomo imeli. Dlje kot nameravate imeti avtomobil pri hiši, manjša bo povprečna letna izguba vrednosti, saj je sorazmerni delež z vsakim letom manjši.

Nakup avto | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Teh se hitro nabere

Poleg osnov pa so tu še vsi ostali stroški, ki jim praktično nihče ne more uiti, se pa glede na lastnosti avtomobila lahko med seboj precej razlikujejo. Sem spadajo poraba goriva, višina zavarovalne premije, registracija, servisiranje, pnevmatike in še marsikaj. Pod črto je razlika v seštevku med njimi lahko zelo velika. Glede na to, da smo se kupci novih avtomobilov v Sloveniji pripravljeni za sto ali dvesto evrov popusta iz Ljubljane zapeljati v salon v Murski Soboti, bi morali biti vsaj tako temeljiti tudi pri seštevanju celotnih stroškov lastništva ter uporabe avtomobila.

Tako boste prišli do pravega izračuna:

Tukaj je preprost seznam vseh faktorjev, ki jih je treba upoštevati za temeljit izračun resničnih stroškov avtomobila za obdobje petih let:
- Nakupna cena avtomobila z odšteto predvideno vrednostjo ob prodaji po petih letih (po Eurotaxu)
- Letno število prevoženih kilometrov (slovensko povprečje se giblje med 12.000 in 15.000 kilometri)
- Redni servisi (cene pridobite pri uradnem serviserju)
- Osnovno in kasko zavarovanje (upoštevajte bonus in druge morebitne ugodnosti)
- Letna vinjeta
- Nakup dodatnega kompleta pnevmatik (zimski ali letni) in dvakrat na leto premontaža
- Porabljeno gorivo (povprečna poraba pomnožena s prevoženi kilometri in ceno goriva)

Nakup avta | Avtor: Profimedias Profimedias

Nekoliko preprost, a dober približek izračuna resničnih stroškov lastništva avtomobila lahko izračunate na spletni strani društva Focus

Štiri tisočake na leto

Hiter in precej konzervativen izračun po našem ključu je pokazal, da razmeroma povprečen avtomobil slovenskega lastnika letno stane vsaj štiri tisočake (v obdobju petih let). Za osnovo smo vzeli avtomobil s ceno dvajsetih tisočakov, ki na 100 kilometrov povprečno porabi sedem litrov goriva in na leto prevozi 15.000 kilometrov. Z razmeroma majhnimi spremembami, na primer izbiro šibkejšega motorja, ali pa z bolj drastičnimi kot je izbira cenejše kombilimuzine namesto športnega terenca, se lahko družinski proračun znebi precejšnjega bremena. Na ta način pa lahko dosežete, da bo avtomobil več časa delal za vas kot vi zanj!

Komentarjev 10
  • jozicamurn 09:57 30.december 2017.

    Mali pinkleci avtomobili niso komfortni in nič ne spraviš v njih. Primorani smo imeti z družino večji avto a glej ga zlomka, da bi to kaj vleklo in da kam prideš rabiš moč in potem plačaš registracijo glede na konje ...prikaži več in kubikažo preveč, medtem ko frdamani američani uživajo celo življenje v v8 in v12 4.4l mašincah, se moramo mi stiskati v nekakšnih nekomfortnih jajcih, da bi preživeli leto. Davki so ogromni na tisto kar je že nuja in sploh ne luksuz.

  • srecnii 21:19 29.december 2017.

    imam avto za 600-800 evrov, po nakupu vložil še 300 evrov materiala in imam avto za 5 let. Če kej crkne me popravilo stane 50-100 erov največ. 3/4 delov sam menjam

  • klincek 16:49 29.december 2017.

    Lahko bi te tri mesece vsaj prepolovili,če nam požrešna država nebi toliko pobrala.