Avto > Avto nasveti
10075 ogledov

Kaj moramo vedeti, če želimo oddati svoj avtomobil?

Vožnja po avtocesti Saša Despot
Ponudniki storitev delitvene ekonomije so se do danes že uveljavili po vsem svetu, tudi v Sloveniji. Tako kot poznamo oddajanje v najem lastnega stanovanja v shemi Airbnb v tujini nekateri že oddajajo svoje avtomobile. Na Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) so nam pojasnili, na kaj je treba paziti.

Manj znana, vsaj pri nas, je delitev avtomobila po principu peer 2 peer car-sharing platforme, torej izposoje avtomobila od soseda, nekoga, ki stanuje v bloku, isti ulici, oziroma v naši bližnji okolici. Na tem področju se spremembe obetajo tudi v Sloveniji, o čemer smo že pisali. 

Ponudniki storitev delitvene ekonomije so se do danes že uveljavili po vsem svetu, tudi v Sloveniji. Po zgledu na oddajanje "kavča" bi lahko oddajali tudi svoje vozilo, ko ga ne potrebujemo. Tudi razmišljanje ljudi je danes povsem drugačno, kot je bilo še pred leti, številni strokovnjaki pa za prihodnost predvidevajo, da je souporaba avtomobilov najresnejša alternativa lastništvu avtomobila. A na kaj je treba paziti? Kako je področje, oddajanje lastnega avtomobila, urejeno v Sloveniji?

Plačali boste dohodnino

Iz Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) so nam pojasnili, da je v skladu z zakonodajo se dohodek, dosežen z oddajanjem avtomobila v najem, ki ga fizična oseba ne dosega v okviru opravljanja dejavnosti, šteje za dohodek iz oddajanja premoženja v najem, ki je zapisano v posebnem poglavju Zakona o dohodnini. Dohodnina se namreč plačuje tudi od dohodka iz oddajanja prevoznega sredstva v najem.
 
Z vidika DDV zakonodaje je treba v vsakem primeru ugotoviti, ali dobavo (oddajo lastnega avtomobila) opravi oseba, ki se po DDV zakonodaji šteje za davčnega zavezanca. Po Zakonu o davku na dodano vrednost je davčni zavezanec vsaka oseba, ki kjerkoli neodvisno opravi katerokoli ekonomsko dejavnost. Če davčni zavezanec opravi storitev oddajanja lastnega avtomobila je taka storitev predmet DDV.

Pri dajanju avtomobila v najem je treba upoštevati tudi pravila za določitev kraja opravljanja storitve, ki določajo, kje se šteje, da je storitev opravljena. Tako se pri dajanju vozila v kratkoročni najem (kratkoročni najem pomeni stalno posest ali uporabo avtomobila, ki ni daljše od trideset dni) šteje, da je storitev opravljena v kraju, kjer je avtomobil dejansko dan na razpolago najemniku. Če pa davčni zavezanec daje avtomobil v dolgoročni najem pa se šteje, da je storitev opravljena v kraju, kjer ima prejemnik storitve-najemnik sedež/stalno oz. običajno prebivališče. Od storitve dajanja vozila v najem, za katera se šteje, da je kraj opravljanja storitve Slovenija, je treba obračunati in plačati DDV po stopnji 22 %. Davčni zavezanci pa niso osebe, ki sicer ne opravljajo ekonomske dejavnosti neodvisno, priložnostno pa opravijo dobavo (posojanje lastnega avtomobila) in taka transakcija ni predmet DDV.

Kako pogosto je oddajanje lastnega avtomobila nam Na Fursu niso mogli pojasniti, saj s tem podatkom ne razpolagajo. 

Kako je z zaračunavanjem te storitve oddajanje lastnega avtomobila?

Vsak davčni zavezanec, ki opravlja dejavnost, mora v skladu z določbami zakona zagotoviti, da je izdan račun za opravljeno dobavo. Račun izda davčni zavezanec, ki je opravil dobavo, lahko pa ga v njegovem imenu in za njegov račun izda tudi prejemnik (samofakturiranje) ali tretja oseba. Najemna pogodba se lahko šteje kot račun za namene DDV, če vsebuje vse podatke, ki so določeni kot obvezni podatki na računu.

Če se dohodek iz tega naslova dosega v okviru opravljanja dejavnosti, se zavezanec mora prijaviti kot subjekt, ki opravlja dejavnost (s.p. se registrira pri AJPES z vpisom v Poslovni register Slovenije). O opravljanju dejavnosti govorimo takrat, ko gre za kontinuirano, trajno (torej ne enkratno ali občasno) in samostojno oziroma neodvisno delovanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.