Slovenija
3149 ogledov

Na kaj morate biti pozorni pri najemu vozila?

kupec Anže Petkovšek
Ljudje vozila najemajo za različne namene. Zelo pogosto zato, ker imajo star avtomobil in bi se na dopust odpeljali z novim, bolj zanesljivim avtomobilom. Še bolj pogosto se vozilo najame za določene potrebe, prevoz tovora, poslovnih strank, kot nadomestno vozilo, ko je lastniško vozilo na popravilu.

Pred najemom vozila se moramo o tem dobro informirati. Stroški so lahko v primeru težav tudi visoki. Ponudbe je veliko, saj je poleg globalnih rent a car podjetij na trgu veliko novih, manjših, celo
lokalnih podjetij, ki se ukvarjajo z izposojo vozil in se znajo marsikdaj celo bolj prilagoditi željam strank.

V poletnih mesecih pri najemu vozil prevladujejo tujci, ki najemajo manjša vozila. "Najbolj množično izposojamo vozila manjšega razreda, kako sta VW up! In opel corsa. Stranke so pri manjših vozilih predvsem fizične osebe, veliko je turistov. Bodisi zdomcev, bodisi tujcev, ki pridejo k nam na dopust," pravi Damjan Tomić, vodja poslovalnice Agio rent a car.

Ko ga potrebujemo, ga najamemo

Vzroki, zakaj se ljudje odločajo za rent a car, so zelo različni. Ali voznik nima svojega osebnega vozila, nekateri si želijo popestriti počitnice z boljšim, bolj udobnim vozilom, spet tretji imajo svoje vozilo na servisu in potrebujejo nadomestno vozilo. "Veliko ljudi se za potovanja na dopust, tudi v tujino, odloči za rent a car. Bojijo se, da njihovo vozilo ni 100-odstotno zanesljivo, a ne želijo kupiti novega vozila le zato, da bi se z njim enkrat na leto odpeljali na daljšo pot na dopust. Spet nekateri opuščajo lastništvo nad drugim ali tretjim vozilom v družini in ga raje najamejo in si s tem zmanjšajo stroške lastništva vozila,“ pravi Tomić in dodaja, da je najem racionalna poteza, sploh, če živimo v mestih: "Za 40 evrov na dan dobite novo manjše vozilo, opremljeno z vinjeto, zavarovano, redno servisirano, čisto, s pnevmatikami z malo prevoženimi kilometri, … To je račun, ki se marsikomu, ki izračuna kolikšni so stroški lastništva avtomobila, izide."

Doma manjši avto, večjega najamemo

Z njim se strinja tudi Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), ki pravi: "Glede najema dodatnega avtomobila je po mojem mnenju to lahko zelo pametna poteza, sploh v času, ko tega ne počne veliko potrošnikov. Težava bi lahko nastala v času večjega povpraševanja (denimo med počitnicami ali čez vikende), prav tako se je z najemodajalcem pametno dogovoriti o dolgoročnem sodelovanju in načinu prevzema avtomobila. Mislim pa, da je bolj pametno doma imeti manjši (in cenejši) avtomobil, in si sposoditi večjega, ko ga potrebujemo."

Največ najemov poleti

Izposojevalnice vozil imajo največ posla v poletnih mesecih. Največ je tedenskih najemov vozil oziroma najemom do dveh tednov. Pri podjetju Agio so čas najema vozil razdelili na štiri kategorije. Najdražji je najkrajši najem, 1-2 dni, nato sledijo najemi za od 3 do 6 dni, od 7 do 13 dni in nad 14 dni. Ponujajo tudi mesečne najeme, kjer je cena stvar individualnega pogovora in je odvisna tudi od prevoženih kilometrov.

Pri ponudniku Agio je strošek najema na dan najema za obdobje 1-2 dni 33 evrov za rang vozila opel corsa, 43 evrov za VW golf in 57 evrov za opel astro karavan. Dan najema za obdobje od 3-6 dni za corso stane 27 evrov, za golfa 38 evrov in za astro karavan 47 evrov. Dan najema za obdobje od 6-13 dni stane v primeru corse 21 evrov, golfa 26 evrov in karavanske astre 40 evrov.

Vprašanja, ki jih morate zastaviti

Pri večdnevnem najemu vozila pri ponudnikih preverite, kaj vse je vključeno v ceno najema. Potovanje v tujino se kot enkratni strošek ponavadi zaračuna. Preverite, kako opremljena so vozila in kako ohranjena so. Vprašajte, koliko imajo prevoženih kilometrov. Razlike med ponudniki so velike, nekatera vozila znajo biti že precej iztrošena. Vozila s samodejnim menjalnikom so pogosto dražja, kot z ročnim menjalnikom.



Tomić pravi, da je vsak avtomobil opremljen s slovensko vinjeto. Oprema vozila je odvisna od proizvajalca. Vsa njihova vozila imajo osnovno opremo, kar med drugim pomeni električni pomik stekel in klimatsko napravo. Višji razredi vozil imajo opreme več. Sogovornik dodaja, da pri njih omejitev kilometrov nimajo. Tudi, če se odločimo in odpeljemo do Skandinavije in nazaj? "Tako je. Stranko vprašamo, kam potuje in ta mora to povedati. To se pri nas zabeleži. V nasprotnem gre za kršitev najemne pogodbe, stranka pa nosi polno odgovornost za vozilo ne glede na zavarovanje," pravi Tomić in dodaja, da vozila po 30.000 prevoženih kilometrih izločijo iz voznega parka. Izjema so le tovorna vozila.

Vsem, ki se bodo odločali za najem vozila svetuje, da izberejo za njih primerno velik avtomobil, saj to vpliva na ceno. Večje vozilo lahko na dan najema izposojo podržati le za nekaj evrov, a so lahko stroški za celotno obdobje najema vozila veliko višji. Tudi o tem se pozanimajte, preden sklenete pogodbo. Če potujete v  "rizične države", tudi znotraj EU, kot sta Romunija in Bolgarija, to povejte. Za tovrstne države imajo izposojevalci dodatne zahteve, kot so, da mora biti čez noč vozilo parkirano na varovanem parkirišču, oziroma v garaži.

Dražje zavarovanje za miren spanec

V primeru, da vozilo ukradejo, je obvezno, da ima najemnik pri sebi ključ in prometno dovoljenje vozila. Obvezno je treba poklicati policijo in o tem obvestiti odgovorno osebo v izposojevalnici, kar je ponavadi navedeno na najemni pogodbi. Odgovornost najemnika je odvisna od razreda vozila, kar pomeni, višji kot je razred vozila, višja je odgovornost. Odvisna je tudi od zavarovanja.

Najemnik ima možnost, da se odloči za dodatno zavarovanje. "V prvotni ceni je osnovno in kasko
zavarovanje, ki vključuje tudi krajo vozila. Ampak kljub temu gre za soudeležbo najemnika," pojasnjuje Tomić. To pomeni, da za krajo vozila in poškodbe na vozilu plačamo odbitno franšizo. "Za vse stroške, ki nastanejo zaradi uveljavljanja škode po kasko polici, bremenimo najemnika. Mi namreč pri zavarovanju izgubimo bonus," pravi Tomić. Najemniki imajo pri njih možnost dodatnega zavarovanja, ki je odvisno od razreda vozila in je od 8 do 20 evrov na dan najema vozila. S tem izposojevalec tveganje prevzame nase.



"Se je že zgodilo, da so ukradli vozilo, a redko. Če pride do kraje vozila v tujini ali okvare, se vedno skušamo prilagoditi strankam in jim zagotoviti nadomestno vozilo, da se lahko vrnejo domov, ni pa to navedeno v pogojih. Asistenco, ki jo zagotavlja proizvajalec vozil imajo vsa vozila," še dodaja vodja poslovalnice.

Plačilo le s kreditno kartico

Podjetja, ki izposojajo vozila, se za morebitna tveganja zaščitijo z varščino pred najemom. Za najem vozila je zato obvezna kreditna kartica, na kateri se blokira najemnina in odgovornost. Ko se vozilo vrne in je z njim vse v redu, se s kartice obračuna le najemnina, razlika pa se sprosti.

Posebej bodite pozorni na čas prevzema in vrnitve vozila. Vozilo se najema za 24 ur, ena ura odstopanja je ponavadi še dovoljena, v nasprotnem se obračuna dodaten dan najema.

Pomembno je tudi, kje prevzemate, oziroma vračate vozilo. Najlažje in brezplačno je vračilo v istih poslovalnicah, tudi na drugih lokacijah. Za doplačilo je možno vozilo vrniti tudi v tujini in na drugih lokacijah. Tomič pojasnjuje, da omogočajo v radiju 20 kilometrov od poslovalnice brezplačno dostavo vozila, za vrnitev na istem naslovu pa je potrebno doplačilo. Za primer Ljubljane, 10 evrov. V vozilih je prepovedano kaditi, ni pa prepovedano prevažati hišnih ljubljencev, če se s tem ne poškoduje ali umaže vozilo. Vozilo se vedno prevzame s polno posodo za gorivo in je priporočeno da se takšno tudi vrne, saj se v nasprotnem primeru doplača tudi strošek dolivanja goriva.

Komentarjev 2
  • mitja66 12:45 18.april 2019.

    Cene za najem avtomobila segajo od 30 EUR/dan pa vse do 400 EUR / dan, odvisno od vrste vozila, dolžine najema, dodatnih storitev... Več o tem tukaj: https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/najem-vozila/rent-a-car-cenik-povprecne-cene-najem-avtomobila/

  • vzev 12:23 10.julij 2015.

    Ne razumem zakaj bi se splačalo imeti doma manjši avto? Saj če kupiš karavansko verzijo ali pa navadno verzijo je pri novem avtomobilu največ 1000€ razlike. Pri rabljenem še pa to ne. Za vzdrževanje je cena enaka, prav tako ni ...prikaži več neke razlike v porabi. Vsekakor pa je bolj udobno imeti večji avto.