Avto
1067 ogledov

Nasveti, kako očistiti vetrobransko steklo insektov

Čiščenje vetrobranskega stekla Profimedias
Kako odstraniti zasušene insekte z vetrobranskega stekla avtomobila? Če se zanašate na vaše zimsko sredstvo za odtaljevanje stekel, bo to bržkone premalo. Raje kupite pomaranče ...

Poletni čas je raj za insekte najrazličnejših velikostnih razredov. Ti velikokrat končajo svojo življensko pot prav na steklenih površinah avtomobila, najpogosteje seveda na lučeh ali vetrobranskem steklu. Različni vozniki se čiščenja lotevajo na različne načine ali pa se sploh ne in čakajo na pomoč izpod neba. Takšen pristop pa je na dolgi rok lahko le škodljiv, saj je stopnja težavnosti odstranjevanja umazanije z laka in stekel premosorazmerna s časovno oddaljenostjo. Ko se vmes zgodi še nekaj vročih dni, se trajne posledice na laku lahko hitro poznajo. 

Strokovnjaki zato svetujejo, naj lastniki za svoje avte poleti iščejo senčna parkirišča (seveda ne pod borovci) in naj jih redno čistijo, še posebej steklene površine. Express.de za čista stekla poleti navaja naslednjih pet uporabnih nasvetov:

1. Uporaba letne tekočine

Vozniki morajo imeti v mislih, da zanašanje na zimsko tekočino za odmrzovanje stekel pri insektih ne velja, saj ni namenjeno odstranjevanju tako trdovratnih madežev. Zimska tekočina namreč nima nikakršnih dodatkov, ki bi pomagali pri razgradnji žuželk. Takšne dodatke pa imajo letna čistila, ki naj bi jih vozniki uporabljali v toplejši polovici leta. Če imate v vašem rezervoarju s tekočino še veliko zimske mešanice, dodajte zgolj koncentrirano letno čistilno sredstvo, svetujejo pri TÜV SÜD.

2. Voda, voda, voda

Da se boste znebili madežev od insektov, ne smete varčevati z vodo. Stikalno ročico za brisalce, ki sproži šprico s tekočino in hkrati tudi delovanje metlic, tako držite aktivirano vsaj tri takte brisalcev, da se vmes na steklo resnično nanese dovoljšnja količina vode s čistilnim sredstvom.

3. Zavihajte rokave

Metlice brisalcev lahko zaradi ostankov insektov zelo trpijo, saj so skeleti členonožcev izredno trdni, celo bolj od ledu, ki na gumi pušča trajne posledice! Če imate torej steklo močno zapacano zaradi žuželk, prihranite metlice in se dela raje lotite z rokami. Najprej dvignite brisalce stran od stekla, aktivirajte črpalko za tekočino (če seveda ni kar del metlice, kot je to rešitev pri nekaterih avtomobilih) in podrgnite s specialno gobico proti insektom.

4. Če nimate gobice, pride prav tudi nakup pomaranč

V kolikor pri roki nimate posebne gobice, lahko uporabite tudi trik z mrežico, v katero so običajno pakirani agrumi v trgovinah, pa tudi kakšna stara hlačna nogavica bi morala dobro opraviti nalogo. Ob pomoči vode in mišic bi se moral vdati še tako trdovraten kadaver žuželke.

5. Razmislite o boljših brisalcih

Predvsem nizkocenovni brisalci so narejeni iz naravne gume, ki pa proti trdovratnim madežem prej odpove. Sintetični kavčuk, iz katerega so izdelani boljši brisalci, je precej boljše orožje za čistejše steklo, pravijo pri TÜV SÜD. Njihova višja cena se bo zaradi daljšega roka uporabnosti in boljše vidljivosti gotovo poplačala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • kontrahan 10:25 08.junij 2015.

    ha ha ali pa kar šmirgelšajbo pa direkt nad šipo in lak

  • kapibara 09:40 08.junij 2015.

    Pa kakšen šmergl-pa-pir, prav pride, z nisko graniuacijo.. :-)