Avto > Avto nasveti
13643 ogledov

Velika napaka, ki jo te dni počne marsikateri voznik

Zima, steklo, mraz, avto Profimedia
Zima se je že napovedala, hkrati z njo pa so spet prišle tudi neprijetne plati zimske vožnje. Na kaj moramo paziti?

Zima je lahko zelo lep letni čas, žal pa prinaša tudi neprijetnosti na cestah. V zimskem času se namreč precej poveča število prometnih nezgod. Da bi se jim izognili in da bi laže preživeli njihove posledice, če se zgodijo, upoštevajte nekaj nasvetov, ki so jih pripravili pri nemškem avtomobilskem klubu ADAC.

Vožnja v bundi | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Začne se že z oblačili. Debele zimske jakne so lahko med vožnjo nevarne. Pri ADAC svarijo, da se lahko varnostni pas, ki se slabo prilega voznikovemu telesu, v primeru trka ali hitrih pojemkov zareže v trebušni del telesa. Zato je bolje, da pred vožnjo slečete debelo jakno, saj je avto gotovo dovolj ogret, da ste lahko brez nje.

Na spolzki cesti speljite v drugi prestavi. Pri ADAC pravijo, da se boste tako izognili vrtenju pogonskih koles v prazno. Med vožnjo pa hitrost prilagodite pogojem na cesti in do vozila pred vami vzdržujte zadostno varnostno razdaljo. Ta naj v metrih znaša vsaj polovico hitrosti, s katero vozite. Pri hitrosti 50 kilometrov na uro bi torej morala varnostna razdalja znašati vsaj 25 metrov.

promet avtocesta vožnja dež | Avtor: Saša Despot Saša Despot

S previdnim zaviranjem in nežnim pospeševanjem boste preprečili zdrs vozila. Če pa vas kljub vsemu začne zanašati, svetujejo pri ADAC, da hitro pritisnete pedal sklopke in hitro a previdno odvijte volan v nasprotno smer. Če to ne pomaga, pa vam pomaga le še, da močno pritisnete zavore in upate na najboljše.

Poleg tega obstajata dve stvari, brez katerih avto pozimi ne bi smel biti: strgalo za led in pribor za zagon avtomobila. Brez te osnovne opreme se vam lahko v najslabšem primeru zgodi, da boste morali v zimskem mrazu čakati na pomoč.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.