Avto > Avto nasveti
57783 ogledov

Zakaj imajo nekatere pnevmatike narisano rdečo piko?

guma Andrej Leban
Odgovor na vprašanje.

Označevanje pnevmatik z rumeno ali rdečo piko ni nič novega, ima pa zanimivo ozadje, ki ga številni verjetno ne vedo. Pnevmatika ima lahko odvisno od znamke samo eno ali samo drugo piko, včasih pa celo obe. 

Označevanja izhaja iz dejstva, da izdelana pnevmatika nikoli ne more biti idealno uravnotežena in idealno okrogla. Dober vulkanizer pa bo lahko oznako znal izkoristiti pri premontaži. 

Rumena pika

Označuje mesto na pnevmatiki, ki je najlažje. Kdor montira pnevmatiko na platišče, tako ve, da mora biti na tistem mestu del z ventilom (in TMPS senzorjem), ki je najtežji del platišča. S tem se masa platišča in pnevmatike kar najbolje porazdelita in je poraba dodatnih uteži minimalna. Manj uteži pa pomeni tišjo in udobnejšo vožnjo, da o trajnostni uporabi svinca niti ne govorimo.

Rdeča pika

Obratno kot rumena označuje mesto na pnevmatiki, ki je najtežje oziroma se tam med delovanjem centrifugalnih sil dogaja največje nihanje. Do razlik pride zaradi načina sestave pnevmatike, ki je narejena po plasteh.

Zato ventil kot najtežji del platišča nikoli ne sme biti nameščen v bližini rdeče pike. 

Vulkanizer | Avtor: Žurna24 Žurna24

Tudi nekatera platišča imajo lahko oznako, ki označuje njegov najlažji del. Če je ta točka pri montaži poravnana z rdečo piko na obodu pnevmatike, potem s tem vulkanizer lahko minimalizira vibracije.

Izkušeni vulkanizerji seveda to vedo, vi pa lahko na ta način stestirate znanje vašega monterja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • ivo5 20:41 08.junij 2021.

    To je reden postopek izhodne kontrole pnevmatike. Tak sistem kontrole se je izvajal že v tovarni Sava Kranj leta 1985, ko sem bil še sam udeležen v postopkih izdelave in končne kontrole izdelave. Sama izvedba detekcije uravnoteženosti pnevmatike pa a ...prikaži več poteka na ekvilibracijskem stroju. Vse pnevmatike niso podvržene takemu kontrolnemu pregledu, kar je pa odvisno od internega navodila proizvajalca.

  • Donald_Cullinan 16:44 08.junij 2021.

    S prenosnim računalnikom zaslužim veliko denarja (168 do 250 USD / uro). Prvi mesec sem prejel ček za 24568 ameriških dolarjev. To spletno delo je preprosto in razumljivo, Pojdite na spodnje spletno mesto in začnite ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦

  • 5aa93f84874a2d1c45173779b302eaec9123c75c 15:15 08.junij 2021.

    Ta je močna,imam na gumi oznake,sam tud moj osebni vulkanizer in mehanik g.ANDREJ GLAVAN verjetno ni vedel za kaj takega?.... .