Avto > Avto nasveti
11492 ogledov

Zato se pozimi v avtomobilu nabira vlaga

Vlaga v avtu Andrej Leban
Vlaga v kabini avtomobil je nadležna predvsem v zimskem času, saj povzroča rosenje šip, omeji razgled in pripomore tudi k manjši prometni varnosti. A zanjo so pogosto krive napake, ki jih naredimo vozniki sami.

Hladen zrak prenese manj vlage od toplega, zato se ta pozimi nalaga na stenah kabine, torej tudi na notranji strani šip, kjer povzroča neprijetno rosenje. Številni vozniki in njihovi potniki k tej težavi pripomorejo tudi sami, ko pa vlaga enkrat v kabini, pa jo iz nje le stežka preženemo. Vlaga lahko v kabini sčasoma povzroči tudi resnejše težave, saj se v vlažnem okolju bakterije in plesni denimo počutijo kot doma in se tudi veselo razmnožujejo.

parkirišče Rabljeni avtomobili Avto Kateri avtomobili so najbolj in kateri najmanj zanesljivi?

Vlaga v avtu | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Katerim napakam bi se torej morali izogniti vozniki,da bi notranjost avtomobila ostala kolikor toliko suha?

Čiščenje odvodnih kanalov

Vozniki pogosto pozabimo na preverjanje in čiščenje odvodnih kanalov za deževnico, zato jih pogosto zamašijo listje in ostala umazanija., v njih pa se nabira voda. Edina rešitev je redno čiščenje kanalov. Odvodni kanali se med drugim nahajajo med vetrobranskih steklom in pokrovom motorja, lahko so tudi na ohišju sončne strehe ali na zadku avtomobila. Umazanijo lahko iz kanalov pogosto odstranite ročno, lahko pa si pomagate tudi s sesalcem za prah. Ko ste kanal očistili, z nekaj vode preverite, če ste kanale res odmašili. Najbolje je, da čistost kanalov preverjate redno.

Škoda aplikacija Sound Analyser Škoda Avto Uporabno! Telefon prepozna deset kritičnih napak pri avtu

Menjava filtra kabine

Filter kabine in filter cvetnega prahu bi morali menjati enkrat letno, vendar se nanj pogosto pozabi. Ko se zamaši, je lahko eden od vzrokov za vlago v kabini, saj zaradi v njem nabrane umazanije zrak ne more več optimalno krožiti. Poleg tega se lahko v njem naselijo bakterije in plesni, kar škodi zdravju potnikov. Menjava filtra je preprosta in poceni, v skrajnem primeru pa jo lahko opravi vsak sam. Kakovostni filtri kabine poleg tega iz zraka ne odstranijo le cvetnega prahu in drugih trdnih delcev, ampak tudi dušikove okside.

Vlaga v avtu | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Vožnja z zaprtim zračenjem

Če je prezračevalni sistem nastavljen na kroženje notranjega zraka, se kabina ne bo prezračila, saj vlažen zrak ne more uhajati na prosto. Zato med vožnjo odprite prezračevanje, v idealnem primeru pa vključite tudi gretje, saj topel zrak absorbira več vlage od hladnega. Za kratek čas je smiselno odpreti tudi okna, saj boste tako iz kabine izpustili vlažen zrak. To koristi predvsem, ko je motor še hladen in gretje še ne deluje.

Volkswagen golf dež vožnja v dežju ogledalo Avto Ali na nas v avtomobilu res preži nevarno sevanje?

Uporaba klimatske naprave

Klimatsko napravo je v nasprotju s splošnim prepričanjem dobro uporabljati tudi pozimi. Delovanje namreč poskrbi za mazanje tesnil in preprečuje korozijo in mehanske poškodbe, poleg tega pa tudi preprečuje nabiranje plesni in bakterij. Klimatska naprava poleg tega iz notranjosti kabine zelo učinkovito odstrani vlago.

Klimatska naprava | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Posušite oblačila

Da bi avtomobil ostal suh, pred vstopom vanj z oblačil in čevljev, kolikor je to mogoče, stresite vodo ali sneg. Najbolje je, da mokra oblačila odložite v prtljažnik, saj bodo tako vsaj sedeži ostali suhi. Ko se pripeljete domov, če je to mogoče, iz avtomobila vzemite predpražnike in jih posušite zunaj kabine. Če je avtomobil parkiran v garaži, pustite odprta okna, da se bo prezračil. Seveda mora biti prezračena in suha tudi garaža.

Priročnik za uporabo Avto Za katero znamko traja branje navodil za uporabo najdlje?

Skrbite za tesnila

Tesnila vrat so iz gume, ki sčasoma postane porozna in v kabino avtomobila spusti vlago. Da do tega ne pride, morate gume vsaj pred začetkom hladne sezone namazati s posebnim mazilom za njihovo nego.

Zadnje luči zavore Uporabno Avto Zavorne luči preverite s sebkom

Vlaga v avtu | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Komentarjev 2
  • Avatar karjola
    karjola 07:45 22.december 2020.

    Kaki nasveti. avto ni zatesnjen neprodušno in sploh nima skoraj nobene izolacije zato kondenzira vlaga povsod. Najbolj zanesljiv način kako posušiti vlago je ta da je treba svojo leno rit spraviti pou ure bolj zgodaj iz postelje spit kofe in ...prikaži več prižgat avto nekaj časa prej ko spelješ. Avto bo ogret, motor vam bo hvaležen in sploh ne bo vlage na šipah.

  • festwatab 07:30 22.december 2020.

    www︎.︎mayito︆.︆net - odličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks