Avto > Iz druge roke
3152 ogledov

Zavorne luči preverite s sebkom

Zadnje luči zavore Profimedia
Kdaj ste nazadnje preverili, da vam vse tri zavorne luči zares delujejo?

Smo v obdobju, ki je za voznike in voznice zelo naporno. Visoka jesen, mokre in spolzke ceste, mrzla jutra, listje na cesti ... V takšnih razmerah je še posebej pomembno, da je naše vozilo varno ne le za nas, temveč tudi za tiste, ki vozijo za nami. In delujoče zavorne luči so gotovo bistveni del sestavljanke.

Nedelujočo žarnico oziroma sijalko žarometov ali smerokazov lahko relativno hitro opazimo, težje pa je pri zavornih lučeh, ki se prižgejo le, če pritisnemo na zavoro. Nekateri avti imajo vgrajen sistem, ki voznika prek opozorila na armaturni plošči opozori na napako, a večina lastnikov se ne more zanesti na to funkcijo.

zavore Avto Prevozil 277 tisoč kilometrov, pa še kar ni menjal zavor

Kuhalnica ali telefon?

Najlažje je prav gotovo, da nekoga prosimo za pomoč, naj spremlja delovanje zavornih svetil, medtem ko mi pritisnemo na zavoro. Če imate takšno možnost, vam v primernih svetlobnih razmerah za silo pomaga kakšna stena, proti kateri vzvratno zapeljete avto in spremljate svetlobni odsev, a ta metoda ni stoodstotna. Večji iznajdljiveži posegajo po kuhalnicah ali čim podobnem, da jih zataknejo med stopalko in sedež.

Zadnje luči zavore | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri Osramu pa svetujejo morda najbolj eleganten pristop: uporabite vaš mobilnik! Preprosto fiksirajte mobilnik nekje na ustrezni razdalji za avtom in posnemite video, medtem ko vi pritiskate na zavoro. Prednost takšne metode je tudi, da lahko na posnetku hitro vidite, če vse tri zavorne svetlobne enote svetijo pravilno in usklajeno, ali pa morebiti prihaja med njimi do nepravilnih odmikov. Ker ima vse več novejših avtov tudi glavne zavorne luči sestavljene iz LED trakov, se boste na ta način prepričali, ali pravilno deluje celotna enota, ali pa je morda že več kot tretjina nje nedelujoče, kar je v nasprotju s pravilnikom o tehnični izpravnosti vozil. Isto velja za LED enoto tretje zavorne luči.

Če imate možnost snemanja počasnega posnetka in ima vaš avto tretjo zavorno luč iz LED enot, glavni dve pa sta še z žarnico na nitko, bo zelo zanimiva tudi primerjava delovanja med njimi. LED zavorna luč se namreč takoj prižge s polno močjo, medtem ko žarnica potrebuje nekaj časa, še dodajajo strokovnjaki iz nemškega podjetja.

Komentarjev 1
  • djdj 18:32 14.oktober 2020.

    Še enostavneje. Kjer ni zelo prometno se počasi peljete mimo obcestnega ogledala in previrite.