Avto
18 ogledov

Avto sesajte enkrat tedensko!

Čiščenje avtomobila Shutterstock
Nekateri sistemi in stvari v vašem avtomobilu so lahko velika ovira in nevarnost na vaši poti do želene destinacije in tudi za vaše zdravje. Strokovnjaki so izpostavili, na kaj morate biti pozorni.

Armaturna plošča
HBCD kemikalija je lahko škodljiva za vaše zdravje. Raziskava, leta 2009 objavljena v časopisu Enviormental, razkriva, da je to toksično substanco mogoče najti v prahu na armaturni plošči avtomobila, kar pomeni, da jo pogosto vdihujemo.

Zaščitite se: Avtomobil posesajte vsaj enkrat tedensko ali pa kupite HEPA-filter za zrak. Poleg prahu, ki je pokrit s HBCD, ta filter čisti tudi alergene.

Vonj v notranjosti
Vonj po novem avtomobilu, ko se še vonja barva, plastika in notranjost vozila, je lahko škodljiv za zdravje. Raziskava tajvanskih znanstvenikov iz leta 2007 kaže, da pri vonjanju pravzaprav vdihavamo kancerogene izparljive kemikalije, znane kot izparljive organske materije (IOM).

Zaščitite se: IOM ostane v zraku še dolgo, ko vonj izgine, nivo pa se zviša, ko se avtomobil ogreje. Zaradi tega avtomobil raje parkirajte v senci. Če je to neizbežno, center za ekologijo v Michiganu svetuje, da uporabljate zaščitno prekrivalo za stekla. Omenjeni center priporoča tudi, da okna pustite malo priprta.

Glasna glasba
V avtomobilu ni priporočljivo poslušati glasbo na glas. To je lahko nevarno za srce, razkriva raziskava iz Južne Koreje iz leta 2009. Zaključki raziskave so pokazali, da imajo moški, ki so redno izpostavljeni hrupu v jakosti 85 decibelov, višji krvni tlak. Najvišja glasnost v avtomobilih je pogosto višja od sto decibelov.

Zaščitite se: Običajen pogovor ima nivo okoli 60 decibelov, kar je nenevarno tudi pri daljših pogovorih, piše v dokumentih Državnega instituta za zdravje ZDA. Strokovnjaki zato predlagajo, da v avtomobilu naredite zvočni test. Najljubšo glasbo nastavite na najvišjo jakost, pri tem pa govorite z običajno jakostjo glasu. Potem počasi stišajte glasbo, vse dokler ne slišite glasu.

Tempomat
Aktiviranje tempomata (sistema za samodejno ohranjanje hitrosti) lahko vašo reakcijo zakasni tudi za pet sekund, navaja nemška raziskava, v kateri so testni vozniki morali voziti v nepredvidljivih situacijah, kot je v megli ali v ostrih ovinkih.

Zaščitite se: Tempomat vključite zgolj na ravnih trasah in v lepem vremenu. Ko ga vključite, imejte obe stopali v pripravljenosti, da v sili lahko zavirate ali pohodite sklopko.