Avto
74 ogledov

Zaračunavajo zrak za pnevmatike

Pnevmatika Shutterstock
V Nemčiji je potrošnike razburila novica, da so na bencinskih postajah po novem poleg goriva začeli zaračunavati tudi polnjenje pnevmatik z zrakom. V Nemčiji so z avtomati za kovance, kjer se bo plačevalo polnjenje, opremili 200 polnilnic z zrakom.

Za zdaj naj bi bile postaje zgolj testne. V naslednje pol leta bo za zrak v pnevmatikah treba plačevati tudi na treh polnilnih zračnih postajah na bencinskih servisih Shell v neposredni bližini nizozemske meje. Strošek polnjenja za pet minut je en evro. Vzrok za to odločitev tiči prav v Nizozemski, kjer je tovrstno zaračunavanje stalna praksa že vrsto let.

Največji evropski avtomobilski klub ADAC je nad odločitvijo zelo ogorčen. "To je nova prevara. Cilj vsega tega je, da bi od voznikov iztržili dodatne evre. Človek se sprašuje, kaj bi lahko bilo naslednje. Parkirnina za čas polnjenja rezervoarja z gorivom," novinarju Auto Bilda odgovarja tiskovni predstavnik pri ADAC-u Jürgen Grieving. Njegov nasvet je naslednji: "Preprosto se odpeljite do naslednje bencinske postaje, kjer je zrak zastonj."

Strokovnjaki opozarjajo, da bi bila ta odločitev lahko škodljiva za bencinske postaje, ki bi uvedle plačevanje polnjenja pnevmatik, saj bi utegnile izgubiti zveste kupce goriva. Tudi Rainer Gärtner, predstavnik evropskega avtokluba ACE Auto Club Europa, je napadel naftne družbe, ki se nagibajo k temu koraku: "Cene goriva so že zdaj oderuške. Zdaj pa bi radi, da imamo še dodatne stroške za nekaj litrov zraka. Ali bo treba plačevati tudi za vodo za čiščenje stekel? Vozniki so upravičeno besni. Temu je treba narediti konec. Recite ne."

Na kritike so se odzvali tudi pri podjetju Shell, ki je zaradi uvedbe plačljivega polnjenja najbolj na udaru. Tiskovni predstavnik Shella Matthias von Glischinski-Kurc je pojasnil, da bodo končno odločitev sprejeli skupaj z lastniki postajališč, da pa so stranke zelo zadovoljne, ker so jim naprave na voljo ves čas.

Komentarjev 4
  • trimix 11:27 08.avgust 2011.

    bilo je leto 1999, ko sem v NYC se sam cudil nad tem, da je treba na crpalki placati, da si napolnis/preveris tlak v kolesih......

  • McBobo 10:19 28.julij 2011.

    Me sploh ne prizadane. Imam svoj kompresor, pa filam ravno tam, ko mi paše. Drugače razumljivo, saj vsaka naprava stane in jo je treba vzdrževati. Ne razumem pa več teh cen bencina in nafte. To je dobesedno odiranje. Potrebna je ...prikaži več spet revolucija, drugače bo vojna.

  • smito23 09:51 27.julij 2011.

    Šarlatanska novica t.i.novinarjev na tem portalu: Ne zaračunavajo zrak marveč uslugo, da si lahko napolniš gume z aparatom, ki stane več tisoč evrov ko ga kupiš, upaš, da se ne pokvari ker ga je treba servisirat, kompresor seveda tudi ne ...prikaži veče gre na zrak ampak na elektriko ki jo je seveda treba plačati....Zaradi tako slabo opravljenega novinarskega dela bi jaz kakega takega šarlatana, ki je spisal tole wannabe novico, zaprl za kakšne tri mesece, da se pisun malo ohladi in odpočije od pisunstva, potem pa se lahko pride pokesati in začeti znova..