Avto
27 ogledov

Avtomobili oblikovani vse bolj agresivno

Ford evos Ford
Veliko novosti na frankfurtskem avtomobilskem salonu oblikovno spominja na pošasti. Trend se obrača k ozkim žarometom, ki v kombinaciji velikih zračnih rež ustvarjajo agresiven videz. To, kar je trenutno šik, je na cesti lahko nevarno, opozarja profesor oblikovanja z univerze v Münchnu.

"Ozki žarometi so podkrepljeni z LED tehnologijo, ki omogoča dobro svetilnost, zato se proizvajalci vse bolj množično odločajo za tak videz," je prepričan Steffen Pietzonka iz Helle, ki je eden največjih proizvajalcev žarometov in je v Frankfurtu s svojimi žarometi opremil številne nove modele.

BMW i8 koncept | Avtor: Reuters Reuters
Laserji odpirajo nove možnosti
BMW je predstavil prve primerke laserskih žarometov, ki jih namerava vgraditi na hibridni model i8 in so veliko manjši od LED diod, hkrati pa je njihova svetilnost večja. To pomeni, da bodo lahko žarometi v prihodnosti še manjši, kar oblikovalcem odpira številne nove možnosti.

Med številne primerke z zelo ozkimi žarometi spadajo BMW i8, mercedes concept A in ford evos, ki v kombinaciji z ogromnimi zračnimi režami spominjajo na velika usta ribe. "V prihodnosti bo to standardni Fordov oblikovalski jezik," pravi glavni Fordov oblikovalec Stefan Lamm.

Mercedes-Benz concept A | Avtor: Mercedes-Benz AG Mercedes-Benz AG
Ozki žarometi so lahko nevarni

Obrazi ptic roparic, je nov videz avtomobilov poimenoval profesor na univerzi v Münchnu Peter Neumann, strokovnjak za industrijsko in avtomobilsko oblikovanje. Neumann je nasprotnik tovrstnega oblikovanja, svoje trditve pa je podkrepil z vse večjo gostoto prometa, vozniki pa se ob pogledu v vzvratno ogledalo, ko vidijo agresivne luči vozila za seboj, pogosto počutijo nelagodno. Takrat se celo ustrašijo in se v tistem trenutku odzovejo nespametno ter pogosto zapeljejo celo na nasprotni vozni pas. "Agresiven videz zna v prometu povzročati številne težave, ki se pogosto končajo z nesrečo," opozarja profesor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.