Avto
8309 ogledov

Avtomobili: Z daljnega vzhoda se nam obeta podražitev

Toyota yaris cross Toyota
Toyota bo v luči višjih cen materialov, pomanjkanja mikročipov in zmanjšanih prihodkov povečala cene avtomobilov v Evropi in ZDA.

Toyotini funkcionarji so že nekaj časa opozarjali na potrebo po spremembah, s katerimi bi se laže soočili z vse večjimi vstopnimi cenami surovin in energije in se izognili izgubam. Trenutno poskušajo predvsem ugotoviti, kakšno rast cen so njihovi kupci pripravljeni sprejeti.

Spletni portal za prodajo rabljenih vozil Doberavto Zaskrbljujoče Avto Napoved o koncu obdobja poceni avtomobilov

Vodja odnosov z javnostjo Jun Nagata je ob objavi četrtletnega poslovanja omenil, da si zares razbijajo glave s tem, kakšna bodo ustrezna povišanja cen, poroča Automotive News Europe. Zvišanje stroškov bodo v prodajne cene avtomobilov prenesli v čim večji možni meri. Pri Toyoti so se sicer trudili, da bi brez tega uravnotežili stroške, ki so v obdobju med julijem in septembrom znašali dve milijardi dolarjev.

Toyota corolla | Avtor: Toyota Toyota

Toyota je cene že doslej usklajevala z rastjo stroškov surovin in rastjo inflacije, zdaj pa bi radi k temu pristopili še bolj agresivno. Vodja računovodstva Masahiro Yamamoto je omenil, da so doslej cene usklajevali enkrat do dvakrat letno, zdaj pa bodo morali povečati frekvenco teh usklajevanj.

Nakup avtomobila Začetek krize? Avto Začetek krize? Kupci preklicujejo nakupe avtomobilov

Toyotini funkcionarji dodajajo, da so te prilagoditve omejene tudi s pričakovanji kupcev v posameznih segmentih, predvsem ko gre za modele, ki so že dolgo v prodaji. Takšna sta toyoti corolla in camry. Nagata je dodal, da kupci v ZDA denimo pričakujejo, da bodo za corollo plačali od 25 do 30 tisoč dolarjev.

Toyota camry | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Pri Toyoti so se za revizijo cen odločili potem ko so ob koncu druge četrtine fiskalnega leta, ki se je zaključila 30. Septembra, zaznali občuten padec pri dohodkih. Posledično so zmanjšali tudi pričakovanja za letošnje fiskalno leto.

Prodajni salon vozil Land Rover Avto Marže avtomobilske industrije bodo manjše

Zdaj načrtujejo, da bodo do konca fiskalnega leta, ki se zaključi 31. Marca 2023, izdelali 9,2 milijona avtomobilov. Prvotni načrt je bil proizvodnja 9,7 milijona avtomobilov. Za zmanjšanje načrta med drugim krivijo pomanjkanje polprevodnikov. Dodajajo, da je najhujše v tem pogledu že mimo, vendar še vedno ostaja veliko negotovosti, saj je med okoli 1.000 polprevodniki, ki jih rabijo za avtomobile, vsaj nekaj takšnih, ki jih bo še vedno primanjkovalo.

MOON Slovenija Avto Največji prodajalec avtov pri nas: Poti nazaj ni več
Komentarjev 1
  • vinterJasmin 10:15 04.november 2022.

    v 3eh letih so nova vozila podražili za več kot 30% pa še ni dovolj. dajmo zaokrožit na 40k€ za eno navadno corolco pa roka. kam gre ta svet