Avto > Iz druge roke
2274 ogledov

Marže avtomobilske industrije bodo manjše

Prodajni salon vozil Land Rover Žiga Intihar
Svetovalna družba Ernest & Young ugotavlja, da se bodo marže avtomobilskih proizvajalcev lahko kmalu precej skrčile. Razlog za to naj bi bila boljša oskrba s polprevodniki.

Ernst & Young ugotavlja, da se bodo morali avtomobilski proizvajalci kljub rasti prodaje v prihodnosti prilagoditi na bolj težavno poslovno okolje. Na osnovi analize ključnih podatkov o 16 največjih avtomobilskih proizvajalcih, se bo čas visokih marž kmalu zaključil.

električni avtomobil polnjenje Rabljeni električni v Sloveniji Avto Rabljeni električni v Sloveniji: Neverjetno, koliko so jih prodali v enem mesecu

Eden od razlogov za to je dejstvo, da naj bi se dobava polprevodnikov v prihodnjih mesecih normalizirala, avtomobilska proizvodnja pa se bo vrnila v nekdanji ritem. Do zdaj je namreč pomanjkanje polprevodnikov delovalo kot omejevalni faktor. Redki polprevodniki so namreč večinoma vgrajeni v vozila z visokimi maržami, za katere proizvajalcem spričo pomanjkanja novih avtomobilov skoraj ni bilo treba dajati popustov, v nekaterih primerih pa so dosegli celo povečanja cen.

Volkswagen proizvodnja tovarna delavec | Avtor: Profimedia Profimedia

Ernst & Young ugotavlja, da trenutno prihaja do težav na strani povpraševanja, za kar sta kriva predvsem energetska kriza in grožnja globalne recesije. Za zdaj tudi ni znamenj, da bi lahko padle cene materiala, logistike in energije. Manjša je tudi prodaja na Kitajskem. V drugi četrtini leta so industrijski giganti zabeležili 24-odstotni padec prodaje. Tudi nemška trojica BMW, Daimler in BMW je zabeležila 19-odstotni padec.

Nemčija bencinska črpalka Začelo se je Avto Začelo se je: Prepovedali oglase za fosilna goriva

Študija kaže tudi, da so avtomobilski proizvajalci med aprilom in junijem 2022 kljub temu zabeležili občutno rast prodaje, čeprav je ta š vedno manjša kot v enakem obdobju lani. Vendar pa je povprečna marža, to je delež dobička v prodajni ceni, padla z 9,8 na 7,9 odstotka. Industrija se s tem približuje številkam pred pandemijo. zaključujejo.

Yugo Avto Presenetljivo, koliko yugov še vozi po ZDA
Komentarjev 2
  • Avatar skeptik
    skeptik 08:17 30.september 2022.

    Ena sama ekonomska nelogičnost. Ko je bilo polprevodnikov dovolj, so bile cene "normalne" in so vsi lepo živeli. Potem pride kriza, porišijo se razmerja med ponudbo in povpraševanjem, cene narastejo (s tem tudi marže) in je cela drama.... Ko se ...prikaži več trg polprevodnikov spet normalizira pa za avtomotive prihajajo spet težki časi??? Kdo je tu nor?

Sorodne novice