Avto
12 ogledov

Avtomobili za starejše

Prvonagrajeno delo na konferenci Auto(R) Zdenka Vukoje citroën step. (Foto: Zden
1/7
Žurnal24 main
V Zagrebu je bila drugo leto zapored organizirana oblikovalska delavnica Auto(R), ki so se je udeležili številni znani oblikovalci avtomobilske industrije.

Tema letošnje konference je bila oblikovati osebno prevozno sredstvo za ljudi, starejše od 60 let, upoštevane pa so morale biti njihove želje, potrebe in zmožnosti. Težava je namreč v tem, da starejši ne želijo kupovati proizvodov, narejenih prav za njih, saj se s tem počutijo stigmatizirane. Rešitev je starejšim ponuditi funkcionalnost na stilsko privlačen način. Če obstajajo avtomobili za ženske, moške, družine, samske, mlade, bogate, siromašne, logično sledi tudi skupina avtomobilov za tretje življenjsko obdobje. Do leta 2025 naj bi v najbolj razvitih državah sveta živelo 20 odstotkov prebivalstva, starejšega od 60 let, številka starejših od 80 let pa naj bi se podvojila. Do leta 2050 bo Japonska postala država z najstarejšim prebivalstvom, kar 50 odstotkov prebivalcev bo starejših od 60 let. Danes imajo samo nemški državljani, starejši od 60 let, kupno moč višjo od 316 milijard evrov, ki bo do leta 2050 zrasla za 70 milijard.

Izmed 42 prijavljenih del je z enoglasno odločitvijo žirije zmagal Zdenko Vukoja, 42-letni samouk iz Lipika. Komentar žirije na delo zmagovalca je bil: "Vukojevo delo je povsem enakovredno delu oblikovalcev avtomobilov v velikih studiih za dizajn." Na konferenci so med drugim študentom, ki jih zanima študij avtomobilskega dizajna, predavali Maarten De Bruijn – nizozemski oblikovalec, podjetnik, zaslužen za ustanovitev uspešnega podjetja Spyker, in dizajner vseh modelov do leta 2005, Enrico Fagone – eden od najbolj uglednih teoretikov dizajna avtomobilov na svetu, Sebastien Stassin – oblikovalec motociklov, ki je najbolj zaslužen za končni videz ekstremnega KTM-a X-Bow in drugi. V Zagrebu je bil tudi zurnal24.si in že v soboto si lahko preberete prvi intervju s Sebastienom Stassinom, ki je med drugim povedal, kaj novega lahko pričakujemo v svetu motociklizma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.