Avto
10311 ogledov

K nam prvič prihajajo avtomobili brez voznika!

Avtonomno vozilo
Na našem ozemlju bodo morda prav kmalu testirali avtonomna vozila.

Kot smo neuradno izvedeli, naša država skupaj z Madžarsko in Avstrijo pripravlja projekt na področju avtonomne vožnje, s čimer bi prvič doslej po Sloveniji lahko vozili avtomobili brez voznika.

Informacijo so za Žurnal24 na Ministrstvu za infrastrukturo potrdili in pojasnili, da bodo predstavniki ministrstva prav jutri, v petek 23. marca, v Budimpešti podpisali Memorandum o soglasju o čezmejnem sodelovanju pri razvoju in preizkušanju električnih, povezanih in avtonomnih mobilnih storitev. 

"Skupno stališče podpisnikov tega memoranduma je, da sta digitalizacija in razogljičenje ključna za naš prihodnji sistem mobilnosti, ki mora biti varen, učinkovit ter okoljsko in družbeno trajnosten. Tehnološki napredek na področjih sodelovalnega inteligentnega prometnega sistema (C-ITS), povezane in avtomatizirane vožnje ter e-mobilnosti je lahko zelo pomemben pri spopadanju z izzivi na področju sistemov mobilnosti, kot so veliko povečanje prometa, spreminjanje potreb po mobilnosti ali povečevanje emisij iz prometa," pravijo na ministrstvu. 

Avtosalon Ženeva Avto Župan Janković, ta članek si pa le preberite

In zakaj sodelovanje z Madžarsko in Avstrijo? Predvsem Madžarska je zelo zanimiva, saj nedaleč od slovenske meje gradijo enega največjih testnih poligonov v Evropi, primernega za preizkušanje avtonomnih in povezanih vozil. Madžarska je hkrati deveta največja proizvajalka vozil v Evropi, po tehnološki plati pa z avtoindustrijo veliko sodelujeta tudi Avstrija in naša država. 

Med cilji, ki jih bo določil podpisani memorandum, so "spodbujanje, usklajevanje in krepitev krepitev pravnih, družbenih, gospodarskih, tehničnih in institucionalnih postopkov za čezmejno seznanjanje z razvojem in preizkušanjem električnih, povezanih in avtonomnih vozil in z njimi povezanih sistemov."

Poleg tega pa nameravajo tri države vzpostaviti tudi ustrezne pogoje za avstrijsko-madžarsko-slovensko regijo avtomatizirane vožnje, potrjujejo na ministrstvu.

To pomeni, da bi bil lahko del slovenskih avtocest namenjen vožnji z avtonomnimi vozili. Podrobnosti še niso znane. 

Pri Slovenskem avtomobilskem grozdu, ki povezuje naše dobavitelje avtomobilksi industriji, z izgovorom, da gre za poslovne strategije njihovih članov, niso želeli odgovoriti z bolj konkretnimi podatki o sodelujočih podjetjih.

Audi A8 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V namen (testne) vožnje vozil brez voznika po naših cestah bo morala država še tudi ustrezno prilagoditi zakonodajo, saj zdajšnja od voznikov zahteva, da morajo imeti neprestano roko na volanu. Zato je trenutno mogoče pri nas (in tudi po veliki večini drugih držav EU) uporabljati le avtonomno tehnologijo stopnje 2, medtem ko je na trgu pripravljenih že nekaj serijskih vozil, ki so sposobne avtonomije stopnje 3, torej vožnje po avtocestah brez posredovanja voznika. 

Te spremembe bodo naloga prihodnje slovenske vlade. 

Avtonomna vožnja je prihodnost, ki jo bo treba prej ali slej sprejeti. Kako pomembne pa so premišljene poteze na področju avtonomnih vozil, dokazuje primer nedavne nesreče, ko je testno vozilo Uberja v ZDA do smrti povozilo peško. Gre za prvi tako tragični primer, v katerega je bilo udeleženo avtonomno vozilo.

Renault EZ GO koncept Avto Pojasnili so nam, zakaj ne bomo potrebovali svojega avtomobila

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • tudbognasvečnereši 22:04 27.marec 2018.

    Ko se bodo avtonomni avti vozili po vsej EU, se pri nas ne bodo mogli, ker ne bodo vedeli ali so na cesti ali njivi.

  • Avatar Lion007
    Lion007 09:59 23.marec 2018.

    COOOOOOOOOOOOOOOOOOOLLLLLLLLLLL

  • francl12 21:38 22.marec 2018.

    DOBRA ZADEVA TO....UPAM, DA ZNA VOZIT SLALOM MED LUKNJAMI NA CESTI!