Avto > Avtosalon Frankfurt
6293 ogledov

Sedli smo v eno najbolj vročih jesenskih avtomobilskih novosti

Avtosalon v Frankfurtu
1/7
Saša Despot
Sredi jeseni prihaja na slovenske ceste avto, ki bo mešal štrene v razredu kompaktnih športnih terencev. Kakšni so prvi vtisi?

Opel je na avtomobilskem salonu v Frankfurtu premierno razkril povsem novo športno terensko vozilo grandland X, ki se uvršča nad manjša crosslanda X in mokko X. V povezavi z grandladom X so Nemci novinarjem razkrili tudi to, da bo to prvi priključni hibrid Opla, pri čemer bo elektromotor omogočal tudi povsem brezemisijsko vožnjo.

Opel crossland X PRVI VTISI Avto Opel crossland X je razlog, zakaj enoprostorci izumirajo

Prav kompaktni križanci so dodobra prevetrili avtomobilski trg. Vzrokov za to je več, glavni pa so višje sedenje, občutek varnosti in preglednosti, še bolj pa atraktiven videz. Kupci, tudi Slovenci, so ponoreli za njimi, kar dokazujejo številne nagrade, ki jih prejemajo. Peugeot 3008 je tako postal Evropski in Slovenski avto leta.

Avtosalon v Frankfurtu | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Končno niso več podobni avtomobilom drugih znamk

Zakaj to omenjam? Ker je grandland X po crosslandu X drugi skupni projekt Opla s skupino PSA, katere del je postal pred kratkim. Tudi zato je bilo zanimanje za grandlanda X v Frankfurtu ogromno, SUV pa prav gotovo sodi med tri najbolj zanimive novosti, ki bodo to jesen zapeljale na naše ceste. Pri nas ga pričakujemo predvidoma v drugi polovici oktobra, mi pa ga bomo na cesti preizkusili že prihodnji teden na mestnih ulicah Frankfurta in njegovi okolici. Že na avtosalonu smo se vanj vsedli, ga pretipali in strnili prve prve. Skupaj z Oplovim oblikovalcem Uwejem Müllerjem smo ga za nameček primerjali tudi s sorodnim peugeotom 3008.

Opel insignia NOVA INSIGNIA: PRVI VTISI Avto Opel insignia: Triki s katerimi so avto naredili bolj športen in z več prostora

Nekateri opli, tudi SUV mokka X so bili pod General Motorsom oblikovno sorodni vozilom znamke Chevrolet. V primeru sodelovanja s Peugeotom, Citroënom in DS-om pa pohvalno ni tako. Tako kot crossland X je tudi grandland X oblikovno povsem drugačen od peugeota 3008, s katerim si deli arhitekturo. 

"Z novim oblikovalskim jezikom pri grandlandu X že na prvi pogled prepoznamo, da gre za Opla," pravi Müller. Tako kot za novo insignio so tudi za grandlanda X značilna kromana krilca v maski motorja ali pa napredni led matrični zašiljeni žarometi, ki so postali prepoznaven znak vseh najnovejših Oplov.

Avtosalon v Frankfurtu | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Kupci  SUV vozil iščejo uravnoteženost, prostornost, praktičnost, visok položaj sedenja, dobre tehnologije, ekološke motorje, v prvi vrsti pa dizajn, ki mora biti kljub mišičastim oblinam zelo izrazit. To je za nas predstavljajo enega največjih izzivov. Avto mora biti hkrati videti dinamičen in eleganten. Prepričan sem, da bodo vsi grandlanda X prepoznali že na daleč in bodo vedeli, da se jim v vzvratnem ogledalu približuje Oplovo vozilo. Dodatno prepoznavnost smo dosegli z grafiko zadnjih led žarometov," dodaja Müller, ki je bil del ekipe devetih oblikovalcev, ki so poskrbeli za zuanji in notranji dizajn.

6 stvari, ki so mi všeč na grandlandu X

Barve

Če so limuzine in karavani v večini sivi ali črni, športni terenci na ceste prinašajo veliko barvitosti. Opel je grandlanda X v Frankfurtu predstavil v številnih barvah, od resnih črne, sive in bele, do povsem nove rdeče barve, ena najbolj prepoznavnih pa bo verjetno modra barva. Kupci pa si lahko izberejo tudi dvobarvno zunanjost, torej streho v drugačni barvi, kot preostal del karoserije. Uwe Müller pravi, da so barve postale zelo pomembne, na to se morajo osredotočiti tudi kupci avtomobila. S črno barvo, na primer, je grafični dizajn veliko bolj izrazit kot pri beli barvi.

Opel zafira Avto Opel zafira je klasika za družine z večjimi potrebami

Kakovost in trajnost

Tudi v potovalni kabini je grandland X pravi Opel in nič kaj podoben peugeotu 3008. Francoz ima za razliko od Nemca digitalne merilnike in je nasploh veliko bolj "fashion". Opel morda znotraj ni tako atraktiven, kot Peugeotov sorodnik, ki na armaturni plošči in oblogah vrat ponuja tudi zanimivo tkanino, a na dolgi rok se bo verjetno mehka plastika in kakovostno usnje v grandlandu X izkazalo za bolj trpežno in trajno. Kakovost izdelave je ena močnejših točk Opla, kar priznavajo tudi potrošniki v neodvisnih raziskavah. Predvsem pa je Oplov SUV zasnovan tako, da je zelo enostaven za uporabo.  Prostora za prednjimi sedeži je še vedno veliko, na zadnjih sedežih pa lahko enostavno namestite dva otroška sedeža. Sedeži spredaj so razkošni, vsaj AGR sedeži, ki so jih imeli razstavljeni modeli, ki lahko zračijo, grejejo in masirajo, grelci so tudi v volanskem obroču.

Opel grandland X | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Družinska uporabnost

Grandland X je največji SUV v družini X. V primerjavi s crosslandom X in mokko X je daljši za dva decimetra, kar se še bolj kot pri sedenju v drugi vrsti pozna v prtljažniku, ki je s 514 litri družinsko uporaben, tudi, če imate še vedno otroški voziček. Sedeži se enostavno zložijo v ravno dno, takrat dobimo za 1652 litrov prostora. Dodatno uporabnost povečujejo odlagalne površine in predali, ki jih je za to vrsto vozil po vsej kabini nadpovprečno veliko.

Opel Insignia GSi Sports Tourer Karavanski GSi Avto Najbolj športni družinski opel, ki očeta spremeni v otroka

Tehnologije

Granldand X bo po videnem tudi tehnološko konkurenčen. Kamera za vzvratno vožnjo sicer ne ponuja najboljše resolucije, zato pa lahko voznik s pomočjo 360-stopinjske kamere s ptičje perspektive spremlja vse, kar se med parkiranjem dogaja okoli vozila. Prilagodljivi tempomat sam ohranja varnostno razdaljo, avto zna sam zavirati, tudi pred pešci, če voznik tega ne stori. Že dobro znani in preizkušeni matrični led žarometi spadajo med najboljše na trgu, ne le med množičnimi proizvajalci vozil. Opel OnStar v grandlandu X ponuja obogatene storitve. Iz avtomobila smo enostavno rezervirali hotelsko sobo in iskali parkirne prostore v bližini razstavišča.

Opel grandland X | Avtor: Opel Opel

Prvi priključni hibrid iz Opla

Motorji so sorodni tistim v vozilih PSA, a to obeta veliko. Hvalim pestro izbiro, od turbo trivaljnega bencinskega motorja do dizelskih različic. Na voljo bo tudi osemstopenjski samodejni menjalnik. Največje presenečenje pa je bila napoved Oplovega izvršnega direktorja Michael Lohscheller, da bodo v grandlanda X vgrajevali tudi elektromotor in baterijo, ki jo bomo polnili s priključnim kablom. Priključni hibrid grandland X bo prvi Opel v plug-in različici, kar pomeni, da bo omogočal vožnjo do določene razdalje zgolj na elektriko. To je torej napoved za novo usmeritev znamke, ki bo na ta način zadostila prihajajoče predpise po nizkoogljičnem odtisu.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.