Avto
6021 ogledov

Barva tekočine za stekla je pomembna

vetrobransko steklo čiščenje Profimedia V zimskih mesecih je treba vetrobransko steklo pogosto očistiti.
Sredstvo za čiščenje vetrobranskih stekel je nepogrešljivo za voznike. Katero izbrati pozimi?

Poznamo več vrst tekočin za brisalce vetrobranskega stekla, kot s polnim imenom pravimo sredstvu za čiščenje v naših avtomobilih. 

Sredstvo je moč kupiti v različnih barvah, ki podobno kot pri tekočinah proti zmrzovanju, nakazujejo na različne smotre uporabe.

Dolgoletni glavni tehnik pri General Motors Robert Lacivita je za Reader's Digest analiziral ponudbo tekočin za vetrobransko steklo in podal zanimive zaključke.

Različni proizvajalci svoje produkte zapakirajo v različne barve in jim tudi pripisujejo različne efekte. Najbolj razširjena je modra tekočina, ki je uporabna v vseh letnih časih in vseh vremenskih razmerah, najbolj pa pomaga pri čiščenju prahu in cestne umazanije. Tudi oranžna tekočina naj bi bila uporabna celotno leto, a ima dodano sredstvo za odmrzovanje, ki pozimi pomaga pri čiščenju ledu in soli. Rumena tekočina naj bi bila bolj primerna za zimske mesece, posebej za zelo nizke temperature, ko se na steklu nabere več ledu.

Zelena tekočina je bolj primerna za poletne mesece, ko se na steklu naberejo različni insekti. Vijolična tekočina je prav tako priporočljiva za toplejše mesece, saj je pri njej poudarek na samem čiščenju stekla, ne toliko odstranjevanju različnih snovi, ki ovirajo voznikov pogled.

Ne dodajate vode!

tekočina za vetrobransko steklo čiščenje | Avtor: Profimedia Profimedia

In na kaj moramo, po zagotovilih Lacivite, biti pozorni pri nakupu tekočine za brisalce vetrobranskega stekla? Za zimske mesece je priporočil katerokoli tekočino, ki vsebuje sredstvo za odmrzovanje, torej oranžna ali rumena, v nekaterih primerih tudi modra, v kolikor ne živite v krajih, kjer se temperatura ne spusti pogosto pod ničlo.

V kolikor ste veliko na avtocesti, potem vam, vsaj v toplejših mesecih, Lacivita priporoča zeleno tekočino, ki je bolj učinkovita pri odstranjevanju insektov. 

Lacivita je lastnikom jeklenih konjičkov na dušo položil še, da naj k tekočinam za brisalce vetrobranskega stekla ne dodajajo vode, saj to povzroča lise na steklu, obenem pa se povečuje tveganje, da vam bo napeljvala, ki sredstvo pripelje do mesta vbrizga, pozimi zmrznila.

Avtor je odsvetoval tudi mešanje različnih tekočin, saj to močno zmanjšuje učinkovitost čistilnih sredstev. Poudaril je še, da nobena tekočina ne more nadomestiti dobrih, neobrabljenih brisalcev.

Domači recept

vetrobransko steklo čiščenje | Avtor: Profimedia Profimedia

Lacivita je podal tudi recept, kako si tekočino za brisalce vetrobranskega stekla narediti doma. Potrebujete čisto štirilitrsko posodo, liter belega kisa in tri do štiri kapljice detergenta za pomivalni stroj.

Vse skupaj zmešate in vlijete v rezervoar za čistilno tekočino. Za zimske mesece pa namesto enega litra uporabite le pol litra belega kisa in dodate pol litra izopropilnega alkohola.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • jakec1575 21:01 27.februar 2024.

    a bel kis ti pa ne vsega razrl