Avto
55 ogledov

Barva za BMW dražja od nove dacie

Barva BMW BMW
Premium znamke avtomobilov so znane po dolgem seznamu dodatne opreme. Nihče pa to ne dela bolje od Nemcev. Pogosto dobro opremljeni avtomobil stane skoraj enkrat toliko kot osnovna različica.

BMW v programu individual ponuja povsem novo posebno srebrno barvo "Pure Metal Silver", ki je za enkrat na voljo zgolj pri modelu M5 in stane 8.000 evrov, več kot stane nova dacia sandero. BMW sicer ponuja okoli 230 barv, pred tem pa je bila najdražja Frozen Bronze Metallic barva s ceno doplačila v višini 3.600 evrov.

Luksuzni proizvajalci avtomobilov gredo v personalizaciji celo korak naprej. Pri Porscheju in Mercedesu omogočajo, da jim kupec dostavi sliko svojega prvega avtomobila ali pramen las babice, njihovi umetniki pa vam bodo izdelali enak barvni odtenek. Seveda za določeno ceno.

Zaradi barve ob garancijo

BMW ima morda najdaljšo zgodovino ponujanja posebnih barv in dizajna, še posebej na dirkalnih vozilih. V sedemdesetih letih so znane umetnike, kot so Frank Stella, Roy Lichtenstein in Andy Warhol, da so v divje kreacije poslikali dirkalnike za Le Mans. Pustili so tako globok pečat, da so poslikani dirkalniki še danes zvezde razstav.

Pred kratkim je BMW za 12.000 evrov ponudil posebno mat črno barvo poimenovano frozen black, ki so jo nanesli tudi na posebna platišča. Barva je tako občutljiva, da jim v primeru, da lastniki ne uporabijo posebne krpe za čiščenje, razveljavijo garancijo.

Celo pri BMW priznavajo, da je 8.000 evrov za posebno srebrno barvo veliko, a pojasnjujejo, zakaj je temu tako. Proces nanašanja barve je zelo kompleksen in zahteva veliko ročnega dela. Vozilo morajo umakniti iz ustavljenega procesa proizvodnje. Preden sploh barvo nanesejo na karoserijo je treba površino ročno spolirati. Srebrna barva na vodni osnovi ima vmešane milijone aluminijastih delcev, nanaša pa se dvakrat. Na koncu ekipa strokovnjakov do potankosti preveri, če je barva pravilno nanešena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice