Avto
58 ogledov

Vračata se modra in rdeča

Lexus IS Andrej Leban
Najbolj priljubljena barva avtomobilov na svetu je že tretje leto zapored bela; ta vse bolj prevladuje nad srebrno, ki je desetletje veljala za najbolj priljubljeno.

Tako ugotavlja ameriško podjetje PPG, vodilni svetovni dobavitelj barv za avtomobilsko industrijo. Njegova statistika razkriva, da je priljubljenost bele barve v zadnjem letu zrasla za še tri odstotke, tako da je na svetu bel že vsak četrti avto.

Apple potiska belo naprej

Bela dominira v Evropi, Severni Ameriki in Aziji, medtem ko Južna Amerika edina ostaja najbolj zvesta srebrnim avtomobilom. Tam je srebrn vsak tretji avto. Za belo barvo sta se z 19 odstotki uvrstili prav srebrna in črna barva, sledita siva z 12 odstotki in rdeča z devetimi.

Vodja oddelka za dizajn barv pri PPG Jane Harrington je dejala, da bi lahko bilo zanimanje za belo barvo povezano z vse večjo priljubljenostjo Applovih izdelkov.

PPG vsako leto predstavi številne nove barve. V zadnjem letu je premierno predstavil 60 barv, ki jih bomo spoznali na avtomobilih letnikov 2016 in 2017. Harringtonova dodaja, da se skozi velika vrata vračata rdeča in modra v najrazličnejših odtenkih – predvsem zaradi modelov športnih avtomobilov, katerih priljubljenost v ZDA se je od predlani do letos podvojila.

Komentarjev 7
  • Žurnalček 13:01 16.december 2013.

    Take šoferje kot si ti ,nujno rabimo v AŠ za predavanja o varni vožnji !

  • Žurnalček 12:58 16.december 2013.

    Bela barva je varna v krajih , ki nimajo nikoli snežne odeje. Zeleno barvo si lahko kupi samo nevednež in totalni laik, jaz bi jo prepovedal , ravno tako kot sivo - barva asfalta- rjavo, barva njiv ob cesti in ...prikaži večn svetlo modro-barva neba .Če si želiš biti na cesti viden in s tem skorajda petkrat bolj varen brez uporabe maskirnih barv -bela,zelena,rjava- boš ne glede kakšna je tebi všečna, posegel po živih barvah. Rdeča, rumena so tiste barve , ki bodo vsakega prepričale , da ne začne prehitevanja v vaše škarje , kot tudi pešce , da ne skačejo čez cesto . Jaz sem pred Namo porival v rikvercu sivo kodrlajsastega VW hrošča , ki ga nisem zaznal, ker je bilo nebo pred nevihto enake barve , ko sem pogledal v retrovizor. V avtu pa na srečo možakar , ki je znorel , češ kaj mu delam in je šlepanje zaustavil šele z trobljenjem. Pa sem ga usedel v mojega ,da naj pogleda nazaj. Pa je dal mir.

  • nobilis 17:35 24.oktober 2013.

    Ja valjda da je najboljša črna, siv, rjava, ko te slepi vozniki ne vidijo in se zliješ z okolico kot v maskirni uniformi. Po mojem mnenju mora biti avto v kontrstu z okolico rdeča, rumena...Dostikrat se je tudi meni zgodilo ...prikaži več ko sem stavil na križišču, pogledal desno-nič, levo -nič potem pa prpizdi metalik siv avto enak odtenek kot asfalt, mal je majkalo da nisem štartal v njega - pa zelo dobro vidim. Sem pred tem ta kupim nov avto in ravno zaradi FEJ in FUJ barv razmišljam da bom raje malo počakal.