Avto
39 ogledov

Bencin nič več po en cent za liter

Gorivo v Venezueli Reuters
V Venezueli je bencin državljanska pravica. Liter stane manj kot en cent.

Čeprav nove ocene kažejo, da so venezuelske zaloge nafte veliko večje, kot so predvidevali, imeli naj bi kar dvakrat več naftnih zalog kot Savdska Arabija, pa se za lastnike avtomobilov obetajo velike spremembe.

Več sto mrtvih ob napovedi dviga cen

Novoizvoljena vlada pod vodstvom Nicolasa Madura si prizadeva dvigniti cene goriv, ki so od leta 1989 zamrznjene. Ko so nazadnje pred več kot dvema desetletjema storili podražiti bencin, so v državi izbruhnili nemiri, v katerih je umrlo več sto ljudi.

Maduro, nekdanji voznik avtobusa, želi z višjimi cenami izboljšati ekonomijo države, ki ni v zavidljivem stanju.

"Kot z nafto bogata država bi morali biti Venezuelci priviligirani proti voznikom na nenaftnih trgih," je 18. decembra letos županom dejal Maduro, a dodal: "nafta mora biti naša prednost, ne slabost." S tem se je navezal na stroške subvencioniranja goriva, ki na leto državo stanejo kar devet milijard evrov, vozniki pa več kot za polno posodo goriva odštejejo za napitnino delavcem na bencinski črpalki.

Visoka stopnja onesnaženosti

Če bo Maduru uspelo zvišati cen goriva brez nasilnega odziva opozicije, ki nanj že tako pritiska s slabljenjem valute in visoko, 54 odstotno stopnjo inflacije, je še vprašanje. Čas je njegov zaveznik, saj volitve pred letom 2015 niso predvidene.

Še ena težava, s katero se soočajo v Venezueli, je visoka stopnja onesnaženosti. Zaradi nizkih cen goriv prebivalci nikoli niso čutili potrebe po varčnih in okolju prijaznih načinih prevoza. Še vedno se vozijo v potratnih in umazanih velikih ameriških vozilih iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.