Avto
169 ogledov

Avtomobil naj pregleda mehanik

Mehanik Shutterstock
Še pred zimo. Preden se odpravite k mehaniku, lahko pred zimo že sami v avtomobilu dolivate zimsko tekočino za stekla ter preverite metlice brisalcev in obrabljenost pnevmatik.

Tehnični pregled. Ne glede na to, ali imate znanje rednega vzdrževanja avtomobila v malem prstu ali pa vam že najmanjše tehnično opravilo pod pokrovom motorja predstavlja težavo, se vedno obrnite na mehanika. To še posebno velja pred zimskim delom leta, ko je tehnični pregled avtomobila skorajda nujen.

Da vas zimski meseci ne bodo ujeli popolnoma nepripravljene, pa lahko pred pregledom pri mehaniku marsikaj storite sami. Letni tekočini za stekla lahko na primer, še preden se temperature spustijo pod ničlo, dolivate zimsko, preverite pa lahko tudi metlice brisalcev in obrabljenost pnevmatik. Vseskozi se je namreč treba zavedati, da sta dobro stanje in primerna zimska oprema avtomobila pomembna za varnost vseh udeležencev v prometu.

Naj ga pregleda strokovnjak

Kljub svojim zmožnostim ohranitve avtomobila v najboljši formi in pripravljenosti na spolzke ceste pa ga pred zimo v pregled dajte tudi strokovnjakom. Ti bodo namreč pregledali hladilne tekočine, akumulator in ogrevalni sistem, ne branite pa se niti preventivnega pregleda podvozja in zavornega sistema, saj mehaniki prav na teh sistemih pozimi najpogosteje odkrijejo napake.

Med vožnjo bodite spočiti in zbrani


Čeprav obisk pri mehaniku zagotovi, da bodo določeni deli avtomobila tudi pozimi delovali brezhibno, se je treba zavedati, da je varna vožnja še vedno v večji meri odvisna od voznika. Zato poskrbite, da se za volan usedete zbrani in spočiti, da vozite čim manj sunkovito, brez naglih pospeševanj ali zaviranj. Izognite se tudi naglim odzivom in z občutkom spuščajte stopalko za sklopko pri prestavljanju v nižjo in višjo prestavo.

Preventiva za mirno zimo

Priprava motornega vozila na zimo naj zajema tudi pregled drugih naprav in opreme vozila. Poleg pnevmatik, zavor, krmilnega mehanizma in luči je tu vrsta drugih naprav, ki jih mora uporabnik vozila občasno, pred zimo pa pravočasno in skrbno preveriti:
 

  •     akumulator: pregledati, očistiti in namazati je treba kabelske priključke ter preveriti stanje elektrolita v celicah;
  •     hladilni sistem: preveriti je treba gostoto in raven hladilne tekočine;
  •     sistem za dovod zraka v vozilo: priporočljivo je preveriti, ali so v sistemu tujki (smeti ali posušeno listje);
  •     olje v motorju: gladina olja mora vedno segati med obe oznaki (max, min) na merilni palici;
  •     sistem za močenje vetrobranskega stekla: preveriti je treba količino vode v posodi in ji dodati dovolj sredstva proti zamrzovanju;
  •     metlice brisalcev: preveriti je treba njihovo izrabljenost in jih po potrebi zamenjati;
  •     klinasti jermen: preveriti je treba stanje in napetost jermena, ki zagotavlja vrtenje alternatorja, črpalke hladilne tekočine in drugih naprav;
  •     sistem za dovod goriva: pri vozilih z dizelskim motorjem je priporočljivo pregledati in po potrebi očistiti filter za gorivo;
  •     tesnila vrat: če jih bomo občasno namazali z glicerinom, v mrzlih dneh kljub mokroti vrata ne bodo primrznila;
  •     ključavnice na vratih in pokrovu prtljažnika: občasen vbrizg WD 40 ali podobnega penetrirajočega antikorozivnega sredstva bo preprečil pomrznjenje ključavnice.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.