Avto
4241 ogledov

Bi morali za opitost za volanom kaznovati tudi lokal?i

slovenija 04.12.2009, alkohol, nasilje v druzini, foto:Spela Mohoric Špela Mohorič
Organizatorji akcije, ki je prejela številne nagrade, tudi na ravni Evropske unije, so predstavili rezultate in predloge, kako se zoperstaviti alkoholiziranim voznikom in tragičnim zgodbam, ki so pogosta posledica z alkoholom povezanih prometnih nesreč.

Alkohol ne sodi za volan. S tem "solimo" pamet tako mladim kot starim, a se Slovencev, glede na statistične podatke, ne prime prav veliko. K večjemu ozaveščanju, predvsem med mladimi, pa je le prinesla akcija Heroji v pižamah.

Heroji v pižamah je akcija, ki se ji je pred letom dni na pobudo Davida Razgorška iz Zavoda VOZIM pridružilo nekaj uglednih slovenskih podjetij in tudi državnih inštitucij. Združili so moči proti alkoholiziranim voznikom, ki jih je tudi med mladimi zelo veliko. 

Heroji furajo v pižamah | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Avtocesta Levi pas Avto Vožnja po levem pasu postaja rak rana slovenskih avtocest

Mladi prepogosto mislijo, da se jim nič ne more zgoditi, da so nesmrtni. "Ravno na to želimo opozoriti. Žalosten sem, ko znova in znova gledamo podatke o prometni varnosti. Za temi podatki so zgodbe, tako naših članov, kot druge zgodbe,“ pravi Razgoršek, ki je zaradi prometne nesreče tudi sam invalid na invalidskem vozičku.

Alkohol velika težava med mladimi

Dovolj zgovorna je statistika, ki kaže, da vsako četrto prometno nesrečo v Sloveniji povzroči mladi voznik, da je vzrok za vsako peto nesrečo alkohol. Samo letos so 3312 prometnih nesreč povzročili mladi vozniki, 317 je bilo alkoholiziranih, štirje pa so umrli.

Bistvo projekta je zmanjšati število prometnih nesreč, katerih posledica je alkohol, ter mlade in starše ozavestiti, naj o prevozu domov razmišljajo že pred odhodom na zabavo. Slovenci smo še vedno nad evropskim povprečjem po številu povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola in tudi žrtev, mlade pa je pogosto celo sram, če jih starši čakajo pred lokalom, da jih po zabavi odpeljejo domov.

Heroji furajo v pižamah | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Organizatorji želijo z akcijo sporočiti, da nisi heroj, če se pijan po zabavi usedeš v avtomobil in odpelješ domov ali prisedeš k alkoholizirani osebi. Heroj si, če sredi noči vstaneš in pobereš mlade po zabavi in jih odpelješ domov. Opozarjajo, da je vse manj staršev, bratov, sester, stricev, tet, prijateljev, ki sredi noči vstanejo in "v pižami" pridejo po mlade pred nočni klub. Povedati želijo, da da to ni sramotno dejanje, ampak herojsko in "kul" dejanje.

Radar JE SLIKAL ALI NI? Avto Prehitra vožnja: Koliko časa na dom potuje plačilni nalog?

Organizatorji akcije opažajo, da je veliko staršev tudi herojev, mlade pa želijo odvračati od alkohola in vožnje pod vplivom alkohola, ali z alkoholizirano osebo tudi na način, da jih po zabavi v vozilu pričakajo vozniki invalidi. Tudi na ta način želijo s šok terapijo mlade odvrniti od nespametnih dejanj.

Heroji furajo v pižamah | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Na Japonskem kaznujejo tudi lokal

Eden od voznikov v eni od sedmih občin, v kateri so organizatorji izvedli akcijo, je tudi predsednik podjetja Toyota Adria, ki je del projekta, Kensuki Cuči, ki je povedal, kako so težavo z alkoholom rešili na Japonskem. Na Japonskem vsak, ki ga policija zasači alkoholiziranega za volanom, plača kazen med 4.000 in 8.000 evrov. Prav tako plača kazen v višini 4.000 evrov tisti, ki je z njim v vozilu in ve, da voznik vozi pod vplivom alkohola. 4.000 evrov plača kazen tudi tisti, ki alkoholiziranemu vozniku posodi avtomobil. Denarna kazen pa doleti tudi lokal, v katerem je alkoholiziran voznik bil, lokalu pa grozi celo zaprtje. Na Japonskem lahko tudi ostaneš brez službe, če te dobijo alkoholiziranega za volanom.

Heroji furajo v pižamah | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Cestna grbina Avto Kaj povzroči vožnja prek grbin pri visoki hitrosti

Zato organizatorji akcije Heroji furajo v pižamah opozarjajo še na en vidik, ki mu v Sloveniji še vedno premalo posvečamo pozornost. To je, da bi moral organizator zabav poskrbeti za urejen prevoz ljudi iz zabave, ki jo organizira.

Opitih vse več mladih žensk

Organizatorji akcije na tem področju veliko sodelujejo tudi z občinami, ne le šolami. V ta namen so letos pripravili in izdali "komplet prve pomoči" z imenom Heroji furajo v pižamah, ki ga bodo razdelili po občinah, v katerem so vsa navodila, kako se soočiti s težavo in kako rešiti težavo z alkoholiziranimi vozniki, predvsem pa preprečiti, da mladi sploh ne bi sedli za volan ali vozilo, ki ga upravlja alkoholiziran voznik.

Heroji furajo v pižamah | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

požar, Trojane, predor, Slovenija Pijan sredi trojanskega predora obrnil in zapeljal v nasprotno smer

Kot je opozorila dr. Maja Roškar iz Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja (NIJZ), je alkohol več kot težava v prometu, je družbeni problem. Navedla je, da samo zaradi zdravstvenih težav, ki so posledica uživanja alkohola, na dan v Sloveniji umreta dve osebi, če k temu prištejemo še alkohol za volanom in s tem povezane nesreče, na dan umrejo v Sloveniji tri do štiri osebe. Vsak dan v bolnišnico sprejmejo 10 oseb, ki so na kakršenkoli način zbolele zaradi posledic uživanja alkohola. Grozljivo je, da se vse več mladih do 35 leta starosti opija. To pomeni, da ob koncih tedna, ko je zabav največ, zaužijejo velikanske količine alkohola, kot je grozljivo tudi to, da je alkoholiziranih vse več mladih žensk, zato je treba oba spola v povezavi z alkoholom obravnavati enakomerno.
 

Komentarjev 7
  • Avatar praufo
    praufo 18:42 27.november 2018.

    japonci so zelo natančni in odgovorni, samo tole je pa preveč, kako naj gostinc odgovarja za nekoga, ki se prekomerno opija ... tehnično neizvedljivo, kdo pa koga vpraša kako je prišel v gostilno? hmm, tam čez je vse mogoče

  • mirror 17:24 27.november 2018.

    Alkohol in volan ne gresta skupaj. Včasih smo šli skupaj na pivo, vendar ga šofer nikoli ni pil. Naslednjič je bil šofer drug. Ne vem kaj bi si človek mislil o tem, ko pogledamo reklame naših trgovcev, ki imajo samo ...prikaži večo za vina reklamni letak s 30 stranmi. Opozorilo ministra o škodljivosti ob slikah steklenic je naravnost bizarno. Fotografije razbitih avtomobilov z komentarji pri lokalih, bi tudi nekaj zalegle.

  • christin 16:42 27.november 2018.

    Naredil bom 86 evrov na uro od doma. Bil sem šokiran, ko je moj sosed rekel, da je povprecje 95 dolarjev, vendar vidim, kako to pocne zdaj. Zdaj imam toliko svobode, ko sem sam lastnik. obišcite --------->>>>>>> www.WebJob33.Com