Avto
2020 ogledov

BMW bo lastnikom prenašal nogometne tekme

BMW Bundesliga
1/4
BMW
BMW bo kot prvi avtomobilski proizvajalec svojim kupcem v avtomobilih omogočil ogled neposrednih prenosov nogometnih tekem nemškega prvenstva prva Bundesliga. Najprej bo to mogoče na ukrivljenem zaslonu nove sedmice.

Pred leti je ingolstadtski rival Audi BMW-ju odnesel prestižno sponzorsko pogodbo z nogometnim prvakom FC Bayernom in jo je od tedaj naprej srdito branil, zdaj pa je BMW-ju uspel povratni udarec, saj je Audija prehitel pri prenosih iger Bundeslige v avtomobilih. Ti bodo na voljo s pomočjo brezplačne aplikacije.

BMW i Vision Dee Avto BMW že čez dve leti z vetrobranskim steklom, ki bo zaslon

Kot sta namreč objavila BMW in njegov partner, lastnica pravic za prenos nogometnih tekem Bundeslige nemška nogometna zveza DFL, bo neposredne prenose tekem sprva mogoče gledati n ukrivljenih zaslonih nove BMW-jeve sedmice. Gre za pilotski projekt, ki bo potekal do marca 2024.

BMW Bundesliga | Avtor: BMW BMW

Že v petek si bodo lahko lastniki sedmic s pomočjo aplikacije, ki so jo razvili pri BMW-ju, ogledali uvodno tekmo druge polovice letošnje sezone med RB Leipzigom in Bayernom. Ponudba bo sprva omejena na regijo DACH, torej Nemčijo,Avstrijo in Švico, saj lastnika pravic za predvajanje Sky in DAZN ne dovolita širšega pokritja, spomladi 2023 pa jo bodo postopoma razširili še na ZDA in Veliko Britanijo.

BMW iX 40 Avto Preizkus: To vse zmorejo danes najbolj tehnološki avtomobili

Posebni prenosi

Za prenose tekem bo sicer skrbela DFL, BMW pa bo razvil aplikacijo in DFL priskrbel tehnično podporo za prenose. Njegova ponudba bo neodvisna od Sky in DAZN, torej gledalci v avtomobilih ne bodo gledali istih prenosov kot televizijski gledalci, ampak ločene z ločenimi komentatorji. Pomemben podatek je, da je poskrbljeno tudi za varnost, saj bodo prenosi med vožnjo na voljo le v zvočni obliki. Šele, ko bo avtomobil stal, si bodo lahko vozniki ogledali tudi video prenos s poudarki.

BMW Bundesliga | Avtor: BMW BMW

Lastniki sedmic bodo lahko aplikacijo za spremljanje tekem naložili v okviru spletnih nadgradenj, v avtomobilu pa jo bodo aktivirali s pomočjo osebne eSIM kartice. Podatki za prenos preko omrežja 5G se bodo obračunavali v okviru pogodbe z mobilnim operaterjem. Sam BMW za prenose tekem ne bo obračunaval dodatnih pristojbin, poleg tega pa tudi ne bo potrebna rezervacija za ogled.

BMW upravna stavba München Avto BMW-jevi motorni valji so stari petdeset let

BMW sicer načrtuje nadaljnji razvoj aplikacije, ki bo postopoma na voljo tudi v drugih njegovih modelih, poleg tega pa bodo ponudbo razširili tudi na druga nogometna prvenstva. V Nemčiji so namreč precej priljubljene tudi tekme druge Bundeslige, z razširitvijo pravic do prenosov pa bi lahko bile na voljo tudi tekme drugih mednarodnih prvenstev.

BMW Bundesliga | Avtor: BMW BMW

Komentarjev 3
 • Avatar lu.ckyss
  lu.ckyss 07:00 20.januar 2023.

  In potem bodo " znanstveniki" gruntali zakaj vozniki BMW-jev povzročijo polovico vseh nesreč ;))..Takšni zasloni bi morali biti vgrajeni le na zadnji strani sprednjih sedežev..

 • Avatar NickMason
  NickMason 18:10 19.januar 2023.

  bedarija,sam še več nesreč bo

 • Toma 17:37 19.januar 2023.

  Kaj pa porno? Bi bilo bolj pisano na kožo bemflarjev!