Avto > Na Štrom
2692 ogledov

BMW že čez dve leti z vetrobranskim steklom, ki bo zaslon

BMW i Vision Dee
1/13
BMW
BMW je na sejmu elektronike CES v Las Vegasu predstavil študijo BMW i Vision Dee, s katero napoveduje digitalne funkcije, ki se bodo pojavile v električnih avtomobilih njihove nove generacije »Neue Classe«.

Med njimi izstopa projekcijski zaslon, ki se razteza preko celotnega vetrobranskega stekla in potnikom zagotavlja »izkušnjo mešane resničnosti« med resničnim in virtualnimi svetovi.

BMW iX 40 Avto Preizkus: To vse zmorejo danes najbolj tehnološki avtomobili

BMW i Vision Dee | Avtor: BMW BMW

Študija bo ostala na tej stopnji in z nje ne bo nikoli nastal serijski BMW, pravijo na Bavarskem, vendar pa kljub temu napoveduje funkcije in tehnologije, ki bodo našle pot v njihove prihodnje serijske modele, jih spremenile v »portale v digitalni svet« in močno presegle današnje glasovno upravljanje ali asistenčne sisteme. Prvi projekcijski zaslon v širini vetrobranskega stekla naj bi se v prvih BMW-jih pojavil leta 2025.

BMW XM Razkritje Avto BMW presenetil s "super hibridom"

Pomen digitalizacije

BMW-jev izvršni direktor Olive Zipse je na predstavitvi študije v Las Vegasu povedal, da BMW s svojo študijo izpostavlja velik pomen digitalizacije v njihovih izdelkih prihodnjih generacij. Šef razvoja Frank Weber je k temu dodal, da bo tisti, ki bo obvladal integracijo vsakdanjih digitalnih svetov v avtomobil na vseh ravneh, obvladal tudi prihodnjo proizvodnjo avtomobilov.

BMW i Vision Dee | Avtor: BMW BMW

 Velik projekcijski zaslon je sicer najbolj očitna novost, ki jo napoveduje študija, vendar pri BMW-ju večji pomen dajejo vmesniku »Mixed Reality Slider«, drsniku na armaturni plošči, ki v kombinaciji z zaslonom predstavlja osrednji kontrolni sistem avtomobila. Z uporabo tipal na drsniku lahko namreč vozniki odločajo, koliko digitalne vsebine si želijo na zaslonu. Izbirajo lahko med petimi fazami: analogno, s podatki, ki so pomembni za vožnjo, infotainmentom, projekcijo obogatene resničnosti ali vstop v virtualni svet. K temu svoje dodajo še zatemnjene šipe, ki potnikom pomagajo pri dojemanju »izkušnje mešane resničnosti«.

BMW iX3 Avto Preizkusili smo BMW SUV nove dobe

Digitalna duša

Pri BMW-ju pravijo, da ima njihova študija tudi digitalno dušo. Uporabniki namreč lahko avtomobil programirajo tako, da jim pripravi personalizirani pozdrav iz grafičnih elementov, svetlobe in zvočnih učinkov. Žarometi in zaprti ledvični poleg tega tvorijo »figitalno« (fizično-digitalno) ikono, ki vozilu omogoča tvorbo različnih obraznih izrazov in občutenj, kot so veselje, osuplost ali odobravanje.

BMW i Vision Dee | Avtor: BMW BMW

Pri BMW-ju izrecno poudarjajo, da študija ne napoveduje nobenega prihodnjega serijskega predstavnika Neue Classe, ampak je le prikaz njihovih pogledov na digitalizirano realnost. In kaj pomeni »Dee«? To je kratica sestavljanke »Digital Emotional Experience« (digitalno čustvena izkušnja).

BMW i4 M50 Avto Električni BMW M: Potniki so morali paziti na želodec

BMW i Vision Dee | Avtor: BMW BMW

Komentarjev 5
  • rokobert 22:26 06.januar 2023.

    Ko boš stal pred rdečo na semaforju,bo avto to zaznal....in začel predvajati reklame😂....in ce jih ne boš želel gledati...boš imel možnost se naročiti na "nepredvajanje"...vsak mesec 100€ in ti bodo dali mir🤣

  • Bojan Lavrencic 19:43 06.januar 2023.

    Tole o dusi....taksen avto ima toliko duse kot kaksen telefon. Torej popolnoma nic zero nula

  • Toma 19:15 06.januar 2023.

    Kaj pa zanesljivost? Bo zmogel 400, 500 tisoč km brez avtovleke?