Avto
2802 ogledov

BMW-jevi motorni valji so stari petdeset let

BMW upravna stavba München
1/21
BMW
Pri BMW-ju so se pohvalili, da njihova mednarodna ikona praznuje 50. rojstni dan. Tokrat ne gre za avtomobil ali motocikel, ampak za njihovo upravno stavbo v Münchnu.

Avgusta 1972 so namreč odprli novo upravno stavbo v obliki štirih motornih valjev, ki jo je v samo 26 mesecih med letoma 1970 in 1972 v 3,5 milijona delovnih ur zgradilo 500 gradbenikov ter 200 arhitektov, inženirjev in risarjev. Njena posebnost je tudi 3.000 fasadnih elementov iz aluminija, ki so jih izdelali po japonskem postopku in v Evropi prvič izdelali. V tej stavbi in sosednji tovarni danes delajo ljudje iz 104 držav.

BMW iX redesign BMW Art Cars Avto Vpadljivi slovenski BMW zvezda sredi Münchna

Simbol

Stavba je s svojo visečo konstrukcijo še danes ena najbolj inovativnih stavb povojnega obdobja. Štirje cilindri so namreč obešeni na strešno konstrukcijo iz jeklenih lokov v obliki križa. Stavbe zato niso gradili od spodaj navzgor, kot je pri gradni stolpnic običajno, ampak so zgornja nadstropja v več segmentih najprej sestavili na tleh, potem pa so jih hidravlično dvignili navzgor po masivni »stolpni gredi« iz armiranega betona.

BMW debrecen Vodilni položaj Avto Madžari bodo dobili prvo BMW tovarno nove dobe

BMW upravna stavba München | Avtor: BMW BMW

BMW-jeva upravna stavba, ki jo je ob olimpijskem stadionu projektiral avstrijski arhitekt Karl Schwanzer, je vmes postala brezčasna ikona in eden od simbolov ne le BMW-ja ampak tudi bavarske prestolnice Münchna, k čemur so gotovo pripomogli impresivna fasada, vizionarska konstrukcija in prostorska zasnova. Pri BMW-ju v njej vidijo tudi simbol trajnostne prihodnje mobilnosti ter obdobja elektrifikacije, digitalizacije in krožnega gospodarstva.

Arhitekturni sprehod po Kranju, Kranj ARHITEKTURA Gorenjska "Še enkrat: Hvala, Jože!"

BMW upravna stavba München | Avtor: BMW BMW

Predstava kot se spodobi

Povsem razumljivo je torej, da so tudi petdesetletnico stavbe obeležili veličastno, s prireditvijo, na kateri je bilo več kot 200 gostov iz poslovnega sveta, kulture, politike in družbe. Posebej za to priložnost je med drugim ilustrator Christoph Niemann ustvaril umetnino, ki so jo navdihnili štirje valji, ameriška plesna skupina Bandaloop pa je stavbo spremenila v 100 metrov visoki oder za nemško premiero njihove predstave.

Špela Kuhar Intervju Pod streho "Takšna je bila pač tedaj vloga žensk. Zdaj je drugače ..."

Na posebej komponirano skladbo Bena Juodvalkisa so namreč plesalci pod vodstvom Thomasa Cavanagha v koreografiji Melecia Estrelle izvedli predstavo Momentum Curve s prepletom arhitekture in plesa.

Hiša za preživetje Oglejte si Pod streho Slovenske hiše, ki izstopajo iz povprečja

BMW upravna stavba München | Avtor: BMW BMW

Komentarjev 1
  • Beulah_Folks 14:11 30.julij 2022.

    Google je za vsak dan spletnega dela od doma plačal od 400 do 800 dolarjev. V prvem mesecu sem od Googla doma prejel 21.758 $ in 29.467 $ zadnje plače za 3 ure dela na dan...glej več informacij ........>>>>>>>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦