Avto
2806 ogledov

iX3 prvi, ki bo spremenil način proizvodnje vozil BMW

BMW iX3
1/13
BMW
BMW z električnim suvom napoveduje svoje novo obdobje izdelovanja avtomobilov.

BMW je na avtomobilskem salonu v Pekingu razkril popolnoma električni SUV iX3. Serijsko različico, ki bo temeljila na modelu X3, lahko pričakujemo leta 2020. To bo prvi BMW, narejen na novi, prilagodljivi, arhitekturi, ki bo omogočala izdelavo vozil z motorji na notranje zgorevanje, priključne hibride in 100-odstotno električna vozila. Podobno kot na primer Hyundai, ki v eni različici ioniqa ponuja mehki hibrid, priključni hibrid in električni model (ioniq ni na voljo brez elektromotorja).

BMW 550d Avto Test BMW 550d: Ko se odpreta tretja in četrta turbina, sopotniki obnemijo

Konceptno vozilo je opremljeno z električnim motorjem z močjo 200 kilovatov (270 KM). Pri BMW poudarjajo, da so vgradili zmogljivejše baterije, ki omogočajo boljše vozne karakteristike in večji doseg z enim polnjenjem baterije. Konceptno vozilo zmore z enim polnjenjem baterije prevoziti 400 kilometrov (WLTP svetovni cikel merjenja). Nova polnilna enota omogoča, da je na 150-kilovatni polnilnici baterija polna v pol ure.

BMW iX3 | Avtor: BMW BMW

iX3 bo uporabljal peto generacijo BMW tehnologije eDrive, ki združuje električni motor, menjalnik in napajalno elektroniko v eni enoti, podobno kot koncepti, ki jih razvijajo največji avtomobilski dobavitelji, kot sta skupina ZF in Robert Bosch. 

BMW 6 GT Avto Test: BMW serije 6 GT

Neodvisni in z velikimi prihranki

Pri BMW trdijo, da so komponente modularne, kar jim bo prineslo velike prihranke. Poleg tega motor izključuje strateško odvisnost v svoji dobavni verigi. Za razliko od konkurentov je BMW neodvisen od uporabe nekaterih redkih elementov, kot je neodim, ki so običajno potrebni v elektromotorjih za njihove edinstvene magnetne lastnosti. 

BMW iX3 | Avtor: BMW BMW

BMW 6 GT Vsak mesec z drugim Avto Naročnina na BMW:: vsak mesec drug avto

"V prihodnosti bo prilagodljiva arhitektura primerna za vozila s sprednjim, zadnji ali vsekolensim pogonom. To nam daje možnost, da prav vse avtomobile v svoji modelski paleti opremimo z vsemi možnimi vrstami motorjev oziroma pogonov," so sporočili iz BMW, kar pomeni, da je lahko v enako karoserijsko različico vgradijo dizelski, bencinski ali električni motor, oziroma kombinacijo električnega in motorja na notranje zgorevanje.

BMW iX3 | Avtor: BMW BMW

BMW števci Avto Takšen bo po novem izgled merilnikov v BMW avtih

Šef BMW Harald Krueger je že septembra lani najavil, da bo skupina BMW (BMW in Mini) do leta 2025 začela prodajati 12 povsem električnih modelov avtomobilov. Električni avtomobili se bodo identificirali s črko "i". Trenutno imajo v ponudbi mestni avto i3 in športni hibrid i8, BMW pa je že zavaroval imena od i1 do i9 in od iX1 do iX9.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.