Avto
169 ogledov

BMW navigacija v treh dimenzijah

BMW connected drive
1/20
BMW
BMW je že leta 1994 v svoji luksuzni seriji 7 predstavil integriran navigacijski sistem, 18 let pozneje pa z najnovejšo generacijo navigacijskega sistema Professional spet uvaja novosti.

Nova generacija navigacijskega sistema BMW Professional se ne ponaša zgolj z novim dizajnom in konceptom optimiziranega krmiljenja, pač pa s povsem novimi funkcijami. Na črnem ozadju se informacije prikazujejo v minimalistični postavitvi, nova je tudi osvetlitev. S tem so v Münchnu zagotovili boljšo berljivost vsebin, hitrejše prikazovanje pa zagotovili z visokozmogljivim sistemom z 1,3GHz-procesorjem.

Deljena funkcija prikazovanja

BMW connected drive | Avtor: BMW BMW
Poleg novega prikaza menija je bila v sklopu navigacijske funkcije z različnimi interaktivnimi možnostmi modificirana in izboljšana grafika navigacijskih navodil in pogledov zemljevidov. Deljen zaslon osrednjega informacijskega prikazovalnika zdaj na primer vključuje nove funkcije prikaza za način navigacije. Medtem ko voznik še vedno vnaša cilj z izbiranjem države, mesta in ulice, se za lažjo orientacijo izbrano mesto dodatno prikaže v pogledu zemljevida na deljenem zaslonu. Po potrebi lahko voznik uporabi funkcijo povečevanja in spremeni del prikazanega zemljevida ter preveri, ali je izbrani naslov pravilen.

Za namene dejanskih navigacijskih navodil že znano navigacijsko funkcijo z uporabo puščic na deljenem zaslonu zdaj izpopolnjuje različica High Guiding, ki prikazuje podrobne navigacijske informacije na multifunkcijskem prikazu instrumentne plošče in osrednjih informacijskih prikazovalnikih, kot tudi na projektorju Head-Up. High Guiding se samodejno vklopi, ko se vozilo približa določeni razdalji od naslednjih navigacijskih navodil: zmanjšani puščični prikaz se na razdalji 300 metrov zunaj naselij in 150 metrov v naseljih preklopi na pogled okolice iz ptičje perspektive. Voznik prejme tudi natančna navodila za pravočasno menjavo voznega pasu. Ko se voznik približa cilju, se zaslon za optimalno orientacijo in usmerjanje postopoma preklopi iz pogleda zemljevida iz ptičje perspektive v pogled prometne situacije od zgoraj. Dinamični prikaz trenutnega položaja vozila, izračunan v dejanskem času, služi kot pomoč, ki vozniku omogoči, da natančno spremlja svoj napredek ves čas iskanja cilja.
Nova možnost navigacijskega pogleda »3D-modeli mesta« ponuja realističen prikaz ulic in zgradb v okolici, ki pomaga vozniku pri orientaciji pod pogojem, da je vizualizacija določenega mesta shranjena v podatkovni bazi vozila.

Povratne informacije v realnem času

BMW connected drive | Avtor: BMW BMW
Navigacijski način zdaj prvič ponuja razširjeno orodno vrstico, ki omogoča hitrejše in preprostejše prilagajanje vsebin zemljevida, ne da bi bilo treba zapustiti pogled zemljevida. Izbrana sprememba se nemudoma izvede, voznik pa lažje preklaplja med pogledi in si izbere najprimernejšega za dano situacijo in potrebne informacije. V trenutku, ko voznik s krmilnikom iDrive izbere ikono za razširjeno orodno vrstico, se pojavi druga orodna vrstica kot podaljšek glavne vrstice z ikonami. S to se lahko potem v enakem pogledu odprejo dodatne možnosti izbire, ki so bile prej na voljo le prek menijev možnosti. Nastavitve tu omogočajo vozniku na primer priklic Real-Time Traffic Information (RTTI) ali informacij o vremenu, prikaz določenih točk ali hitri preklop pogleda zemljevida od zgoraj v pogled iz ptičje perspektive. Odvisno od zahtevanih podatkov lahko vozniki tako vklopijo posamezne funkcije, hitro najdejo potrebne informacije in se vrnejo v svoj najljubši pogled zemljevida.

BMW connected drive | Avtor: BMW BMW
Sistem dodaja številne nove funkcije interaktivnemu pogledu zemljevida. Krmilnik iDrive se zdaj lahko zavrti za spreminjanje merila zemljevida ali potisne za pomik dela zemljevida na zaslonu celo v diagonalni smeri. Naslednja novost interaktivnega pogleda zemljevida je možnost priklica posebnih funkcij neposredno s samega zemljevida. Voznik le izbere točko in že se mu na interaktivnem zemljevidu odpre tortni prikaz menija, kar omogoča hitrejši in preprostejši dostop do številnih možnosti. Odvisno od shranjenih informacij mora voznik le klikniti za prikaz določenih točk, ogled njihovih podrobnosti (če so na voljo), zagon navigacije do njih, spremembo pogleda zemljevida ali prikaz trenutne lokacije ali cilja. Če pa so na voljo dodatne informacije za izbrano lokacijo, kot so na primer telefonska številka, podrobnosti spletne strani ali naslov e-pošte, voznik prav tako pridobi te informacije s preprostim klikom, nato pa na primer obišče domačo stran ali napiše e-pošto.

RTTI – Real Time Traffic Information

Navigacijski sistem uporablja tehnologijo RTTI za točen in zanesljiv izračun poti in obvozov z upoštevanjem dejanskih prometnih razmer za izdelavo navigacijskih navodil in izračun časa prihoda na cilj. Z uporabo mobilnega omrežja 3G in vgrajeno SIM-kartico ponuja RTTI prednosti hitrejšega prenosa podatkov skupaj z bolj celostno pokritostjo. Nov sistem poleg avtocest in glavnih cest pokriva tudi podeželske ceste in veliko število mestnih poti.

Komentarjev 2
  • orehek 00:41 02.februar 2013.

    Super, zraven pa dobiš še 20 urni hitri tečaj uporabe.Mislm zakaj rabš FB v avtu .. halo ..

  • URIAH HEEP 15:26 24.julij 2012.

    Zelo dobra navigacija ob ceni avtomobila okoli 50.000 eur samo še 4000 eur doplačila.Vaša je že za min. cca 30.000 eur v seriji 1 oz F20 116i oz 116d.