Avto
4074 ogledov

BMW serija 8! Kakšen serijski avto!

BMW serija 8
1/17
BMW
BMW je uradno predstavil svojo novo serijo. Pod številko 8 se skriva zelo luksuzen in športen avto obenem.

Serija 8 je že bila z nami v 90. letih prejšnjega stoletja, ko je utelešala za takratne čase zelo napredno tehnologijo - nadzor zdrsa, progresivni volan ... Bil je to prav poseben avtomobil, razpoznaven daleč naokoli po drzni športni zunanjosti. Ni pa bil nujno športen, kljub V8 motorju.

Skoraj 30 let kasneje je napočil čas za oživitev serije 8, a kot pravijo Bavarci, s povsem drugačno nalogo. Če je bila prva serija 8 demonstrator tehnologije, je nova serija 8 še veliko več, saj v enem avtu hkrati združuje tudi zelo športne gene in vrhunski luksuz. Sarah Lessmann, globalni produktni vodja za novo osmico pri BMW, je povsem odkrito pojasnila, da je serija 8 avto, pri katerem dobi kupec podobno športnost, kot v porscheju 911, a tudi luksuz takšnega nivoja, kot v mercedesu S kupeju. 

"Imamo široko polje konkurentov, a primerjati serijo 8 zgolj z enim, ne bi bilo prav. Obstaja velika praznina [med 911 in S kupejem], in tato smo se odločili, da mora biti serija 8 natančno v sredini te praznine: ima najboljše lastnosti vsega in je s tem osnova nekega povsem novega tipa avta. Po zmogljivostih smo blizu 911, a po eleganci in luksuznosti se lahko kosamo z S razredom," je dejala za Autocar.

BMW 9cento Avto Uau, ste že videli najnovejšo BMW stvarco?

BMW serija 8 | Avtor: BMW BMW

Pri BMW vztrajajo, da novi kupe serije 8 pri svojih več kot 4,8 metra dolžine ni zamenjava za ugaslo serijo 6, prav tako ni le kupejevska različica serije 7, s katero si deli platformo. Pri obliki prinaša marsikaj novega, kar je naznanil že predhodni koncept. Izrazito kupejevsko uslučeno postavo, ki v marsičem spominja na električnega i8, dopolnjujejo enovita maska, spodnji spojler, velika vstopišča zraka, poševna in zelo ozka prednja svetila ter povsem svež oblikovni prijem pri svetilih zadaj.

BMW i8 roadster Avto Na Primorskem se ne ustrašiti, če bo ob jasnem dnevu grmelo

Zanimiv je tudi pogled z boka z globoko vboklino dvojne črte, ki jo dopolnjuje izrazita ramenska črta. Vse skupaj začinijo velika platišča in rahla vboklina na strehi po zgledu športnikov izpred več desetletij.

BMW serija 8 | Avtor: BMW BMW

BMW serija 8 | Avtor: BMW BMW

V notranjosti so sicer štrije sedeži, a poudarek je na prednjih dveh. Dizajn zagovarja čistost. Serijsko usnje dopolnjujejo izbrani materiali. Voznik ima pred seboj serijski 12,3-palčni zaslon, na armaturki pa je še 10,25-palčni. iDrive razume gibe roke, glas ali dotik, nekaj je seveda tudi fizičih gumbov. Kratka ročica menjalnika je lahko obdana v steklo.

Osmica je visoka le 1,34 metra, v prtljažniku ima 420 litrov prostora. Spredaj so kolesa vpeta z dvojnim vzmetenjem, zadaj z večvodillno premo. Še dodatno piljenje strokovnjakov iz M oddelka naj bi zagotavljalo vrhunsko dogajanje v ovinkih.

BMW serija 8 | Avtor: BMW BMW
BMW serija 8 | Avtor: BMW BMW

Nesreča serija 8 BMW Avto Huda nesreča predserijskega prestižnega BMW

Dolg motorni pokrov bo na začetku skrival dva tipa motorjev. Model BMW M850i xDrive Coupé M Performance bo imel na precej prilagojen V8 motor z največjo močjo kar 390 kW (530 KM). Pospešek do 100 km/h bo trajal le 3,7 sekunde, posebnost tega avta je tudi posebni športni izpuh s športnim zvokom. Avto je serijsko postavljen na 20-palčna kolesa z 19-palčnimi zavornimi diski.

BMW 840d xDrive Coupé z vrstnim šestvaljnimi dizelskim motorjem pa razvije 235 kW (320 KM). Pospešek bo 4,9 sekunde, serijska kolesa bodo velikosti 18 palcev.

O ceni enega ali drugega lahko ta hip le ugibamo, gotovo pa se bo pričela globoko v šestih številkah.

BMW serija 8 | Avtor: BMW BMW
 

Serija 8 bo pokala od različnih asistenčnih sistemov, poleg tistih, ki smo jih pri BMW ali kaki drugi znamki že vajeni, velja omeniti opozorilnik za napačno smer vožnje ali najnaprednejšega parkirnega asistenta, ki je sposoben vozilo povsem samostojno na enak način, kot je zapeljalo v parkirišče, odparkirati na dolžini vse do 80 metrov. 

BMW serije 8 kupe bo uradno na voljo novembra. Glede na markantno štirivratno študijo M8 iz avtosalona v Ženevi pa to bržkone ne bo zadnji model z osmico v imenu, pričakujemo pa lahko tudi kabrioleta.

BMW serija 8 | Avtor: BMW BMW
BMW serija 8 | Avtor: BMW BMW
BMW serija 8 | Avtor: BMW BMW
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar čavez
    čavez 15:44 16.junij 2018.

    Samo 260 km gre, jajca to zmore moj 19 let star avto.