Avto
2219 ogledov

V najboljšem primeru bo bolje šele 2024

električni avtomobil polnjenje Profimedia
Cene surovin za elektrificirana vozila so se skoraj potrojile. Strokovnjaki pričakujejo, da se bo spet podražila tudi izdelava baterij.

Svetovno pomanjkanje čipov bo na avtomobilsko industrijo vplivalo vsaj do leta 2024, kažejo izsledki med tednom objavljene raziskave svetovalnega podjetja Alix Partners. Za letošnje leto tako podjetje pričakuje, da bo svetovna prodaja avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil padla na 78,9 milijona, medtem ko jih je bilo lani prodanih 80,3 milijona.

Vse večje povpraševanje po električnih avtomobilih, ki zahtevajo desetkrat več čipov kot vozila na bencin in dizel, pomeni, da niti povečano število kapacitet za izdelavo čipov ne bo zadoščalo povpraševanju, je raziskavo povzela nemška tiskovna agencija dpa. "V najboljšem primeru bo proizvodnja vozil dosegla predcovidno raven leta 2024," so poudarili.

Čip polprevodnik vezje Pomanjkanje Avto Podjetja kupujejo pralne stroje, da iz njih odstranijo čipe

Cene surovin za avtomobile z motorjem na notranje izgorevanje so se od leta 2020 podvojile, za elektrificirana vozila pa skoraj potrojile, navaja raziskava. Po več letih padanja cen se zdaj znova pričakuje tudi podražitev izdelave baterij. V poceni in srednje dragih električnih vozilih bi se tako kmalu lahko začele uporabljati baterije z litijevim železovim sulfatom. Te so sicer težje in manj zmogljive kot običajne baterije, vendar so cenejše, na njihovo izdelavo pa ne vplivajo redki elementi, ki se nahajajo v nestabilnih regijah.

Trenutno so avtomobili precej dražji, kot so bili, vendar bi njihove cene lahko najpozneje do leta 2024 znova padle, meni Alixev direktor Fabian Piontek: "Vpliv visoke inflacije na vedenje potrošnikov je že mogoče predvideti."

električni avtomobili Avto Takole se na tehničnih pregledih obnesejo rabljeni električni avtomobili

Pričakuje se, da bo Evropa leta 2035 vodilna celina, kar se tiče popolnoma električnih vozil, pri čemer naj bi bilo med vsemi prodanimi 83 odstotkov električnih. V Nemčiji bi ta odstotek po navedbah dpa lahko dosegel celo 96 odstotkov.

K temu bo pripomogla tudi zakonodaja EU, okoljski ministri EU so namreč na svetu za okolje v torek podprli načrt za konec prodaje vozil z motorjem na notranje izgorevanje od leta 2035.

Drugje po svetu pa družba pričakuje, da bo delež prodanih električnih vozil leta 2023 50-odstoten. Vendar pa strokovnjaki ob tem opozarjajo, da bo za to treba urediti in nadgraditi polnilno infrastrukturo.

Hyundai Kona electric električni avto polnjenje polnilnica Avto Bliža se konec subvencij za električne avtomobile

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.