Avto
27054 ogledov

Podjetja kupujejo pralne stroje, da iz njih odstranijo čipe

Čip polprevodnik vezje Profimedia
Ker na svetovnem proizvodnem trgu močno primanjkuje polprevodnikov, podjetja obupano kupujejo pralne stroje, da iz njih odstranijo čipe in jih uporabljajo pri proizvodnji svojih izdelkov.

Avtomobilska industrija je že skoraj leto dni v velikih težavah zaradi pomanjkanja čipov. Čeprav je velik del proizvodnje preusmerjen na stroškovno učinkovite SUV modele, dobiček pa je enak, če ne celo višji (nova vozila so se podražila), se dolgoročnim posledicam ne bo možno izogniti. Nižja prodaja pomeni tudi težko preživetje za pooblaščene servise v prihodnosti, ki bodo servisirali veliko manj vozil.

Čip polprevodnik vezje Kriza Avto Ni ključnega dela, ni avtov ... ali pa so vse dražji

O razsežnosti krize priča tudi naslednja novica. Zdi se nenavadno, a težki časi zahtevajo odhod v trgovino z belo tehniko, da bi iz aparatov odstranili čipe in jih uporabili pri svojih izdelkih. Informacij prihaja iz ust direktorja resnega podjetja.

pralni stroj | Avtor: Profimedia Profimedia

Avto, prodaja, kupovanje, avtosalon Avto Slaba novica za kupce novih avtomobilov

Peter Venink, izvršni direktor ASML, največjega podjetje za proizvodnjo litografskih strojev za izdelavo čipov, trdi, da je situacija tako dramatična, da nekateri industrijski proizvajalci kupujejo pralne stroje in z njih odstranjujejo čipe ter jih vgrajujejo v svoje izdelke.
Za katera podjetja gre, Venink ni želel navajati, a ni dvoma, da so med njimi tudi proizvajalci avtomobilov, saj še vedno izdelujejo najdražje blago in se jim izplača kupiti pralni stroj, piše Bloomberg.

Prodaja nakup novih avtov parkiršče Prodaja avtomobilov Avto Prodaja avtomobilov: Avgust za zgodovino

Venink je prepričan, da bi se v bližnji prihodnosti to utegnilo razširilo vsaj na nekatere sektorje. "Povpraševanje, ki ga opažamo danes, prihaja z različnih strani v industriji," je dejal.

polprevodnik, elektronski čip | Avtor: Bosch Bosch

Ukrajina Harkov Ukrajinska vojna Avto Ukrajinska vojna: To je prava težava avto industrije

Kot poudarjata analitika Bloomberg Intelligence Michael Dean in Cliff Makanda, bodo "motnje v proizvodnji in pomanjkanje delov zaradi vojne v Ukrajini poslabšale težave v dobavni verigi in upočasnile letošnje okrevanje prodaje avtomobilov v Evropi." Marca je bilo število prodanih novih vozil na petih največjih trgih stare celine za 40 % nižje od ravni pred pandemijo leta 2019, kar kaže, da kriza s polprevodniki ostaja nerešena.
 

Komentarjev 10
  • Boštjan Bratina 17:33 28.april 2022.

    Nisem vedel, da je Ukrajina bila tudi vodilna proizvajalka čipov. Očitno brez Ukrajine in Rusije se svet ustavi al kako je zdej to?

  • Jane_Bourbeau 10:00 28.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • rd2dmk2 09:47 28.april 2022.

    hitro v štacuno pa kupit par pralnih strojev na zalogo, se bodo sigurno zelo podražil.. jest sicer nisem čist sigurn ampak glede na stanje, bi se dal dobit čipe prej na odpadu, kot pa v trgovini. pe še neki.. se ...prikaži več je slišalo da imajo pralni stroji programirano na tolk pranj pa crkne. in zdaj bodo to dal v avto....mal me čudne misli obhajajo, zakaj glih pralni stroj torej..