Avto
5689 ogledov

Bolj črnega avta ne boste videli

BMW X6 vantablack
1/14
BMW
BMW je predstavil avto v najbolj črnem odtenku črne barve.

Gre za prvi avto, ki so ga kadarkoli pobarvali v posebno na novo razvito "Vantablack VBx2" barvo. Gre za barvo, ki so jo razvili pri proizvajalcu Surrey NanoSystems, prvenstveno pa je namenjena uporabi v arhitekturi in v (vesoljski) znanosti.

Ameriški marinci Marinci Avto Zakaj BMW najema bivše specialce za popravilo avtov?

Zaradi posebne matrične strukture izredno tankih plasti karbonskih vlaken (20x tanjše od človeškega lasu), ki so del barve, namreč površina objekta odbija vsega en odstotek svetlobe. To pomeni, da človeško oko tako obarvanega objekta sploh ne zmore prepoznavati v treh dimenzijah, temveč le dvodimenzionalno. Objekt zato daje vtis kot da bi gledali velikansko temno gmoto. Prva generacija barve, ki so jo razvili leta 2014, je vsrkala celo kar 99,965 odstotkov svetlobe. 

BMW X6 vantablack | Avtor: BMW BMW
BMW X6 vantablack | Avtor: BMW BMW

Omenjeni BMW seveda ne bo šel v serijsko proizvodnjo, temveč gre le za salonski avto za prihajajoči salon v Frankfurtu, ki dokazuje zmožnosti modernih tehnologij. BMW X6 ima seveda poleg karoserije v črno obarvano tudi druge elemente zunanjosti. 

Pri Surrey NanoSystems so sicer priznali, da so jih že vse od leta 2014, ko so razvili prvo generacijo barve, kontaktirala vsa velika imena avtomobilske industrije. Za BMW in njegov X6 so se odločili, ker so vmes razvili različico, ki jo je mogoče aplicirati na avtomobilsko karoserijo, hkrati pa se jim je zdel X6 že sam po sebi tako nenavaden, da ga je njihova črna barva naredila še bolj edinstvenega. 

BMW X6 vantablack | Avtor: BMW BMW
BMW X6 vantablack | Avtor: BMW BMW

Komentarjev 1
  • NeAnonimni 09:26 29.avgust 2019.

    Ob kombinaciji z modernimi lučmi, ki jih raja pozablja prižigati ob dežju, megli in ponoči, bo to zagotovo pozitivno vplivalo na varnost prometa.