Avto
854 ogledov

Brez 3D tiska si pri Akrapoviču ne predstavljajo več razvoja

Igor Akrapovič Akrapović
O izkušnjah s 3D tiskalniki smo se pozanimali pri Pipistrelu in Akrapoviču, kjer to sodobno orodje uporabljajo že skoraj desetletje. Prav 3D tisk jim omogoča izdelavo aplikacij, ki bi bile s klasično izdelavo nemogoče, hkrati pa jim omogočajo izjemen prihranek na času in teži. Brez pomanjkljivosti 3D tiska še ni.

O 3D tisku smo že pisali. Kako delujejo 3D tiskalnikki nam je pojasnil Rok Plevnik iz podjetja Audax, uvoznika profesionalnih 3D tiskalnikov Stratasys za Slovenijo.V Sloveniji že več deset podjetij uporablja profesionalne tiskalnike. Njihove cene se začnejo pri okoli 10 tisočakih in za razliko od amaterskih 3D tiskalnikov omogočajo veliko natančnost pri tiskanju brez napak. Med podjetji, ki uporabljajo 3D tiskalnike sta tudi Pipistrel, kjer jih uporabljajo za izdelavo komponent za svoja ultralahka letala, kot tudi pri izdelovalcu izpušnih sistemov Akrapoviču, kjer so postali nepogrešljivo orodje pri razvoju.

Akrapovič si brez 3D tiska ne predstavlja razvoja

3D tiskalnik | Avtor: Audax Audax
3D tiskalnike podjetje Akrapovič uporablja že približno devet let. "Je nepogrešljivo orodje pri razvoju. Skrajšuje čas razvoja ter je neposredna vez med virtualnim modelom izdelka in dejanskim produktom. Modele lahko z uporabo 3D-tiskalnika hitro izdelamo in preizkusimo dimenzijsko ustreznost neposredno na vozilu. Z uporabo 3D-tiskalnika si pomagamo tudi pri razvoju orodij," so za zurnal24.si pojasnili pri Akrapoviču, kjer pravijo, da gre za zanimivo tehnologijo predvsem pri izdelavi prototipov in izpuhov za tekmovalna vozila. Menijo, da se bo tehnologija zagotovo razvijala še naprej, pravijo pa tudi, da bodo izdelovalci 3D tiskalnikov morali rešiti še nekaj izzivov na področju 3D-tiskanja iz kovin, kjer veljajo določene omejitve. "Glavni izziv je strošek izdelave izdelkov v primerjavi s klasičnimi tehnologijami, ki so pri večjih serijah stroškovno zelo učinkovite, zahtevajo pa draga orodja," pravijo pri Akrapoviču.

Pri Pipistrelu jih imajo pet

Tudi pri Pipistrelu so prvi 3D tiskalnik kupili že pred skoraj desetimi leti, v tem trenutku pa jih imajo pet -  popolnoma različnih in tudi za različne namene, z različnimi tehnologijami in materiali tiskanja ter z različno končno namembnostjo. 3D tiskalnike uporabljajo za širok spekter namenov, vse od preprostih barvnih miniaturnih modelov letal, ki jih uporabljajo za promocijo oziroma kot poslovna darila, preko izdelave prototipnih delov ali orodij za nova letala, do kompleksnih maloserijskih delov, ki jih vgrajujejo na končno letalo.

Ivo Boscarol nam je pojasnil, da izdelki, natisnjeni iz preprostejših materialov, omogočajo predvsem hitro in cenovno ugodno prototipiranje, zlasti za dele, ki se hitro obrabljajo ali ki so v neposrednem stiku s človeškim telesom: "Eden od prvih tovrstnih projektov, ki smo ga natisnili pred desetletjem, je bil prototip oblike pilotske palice – ugotovili smo, da je bila preširoka, da bi udobno »sedla« v dlan in smo jo lahko takoj popravili."

alpha trainer letalo Pipistrel | Avtor: pipistrel.si pipistrel.si


Od takrat je tehnologija že zelo napredovala in danes lahko 3D tiskalnik uporabljajo tudi za izdelavo maloserijskih delov, ki jih vgrajujejo neposredno na letalo. "Ti deli so temperaturno obstojni in nudijo ugodno razmerje teže in volumna v primerjavi z deli iz aluminija ali drugih kovin. Predvsem pa omogočajo izdelavo tako zahtevnih oblik, da jih s standardnimi metodami kovinske obdelave, na primer vlivanjem ali rezkanjem, ne bi mogli izdelati ali pa bi bila maloserijska izdelava predraga," pravi Boscarol, ki za lažjo predstavo navaja primer: "Ventilacijsko cev, ki je nepravilnih oblik, kačasto vijuga v različnih smereh in ima različne premere po dolžini, je s standardnimi metodami zapleteno izdelati. S 3D printerjem pa jo lahko izdelamo celo tako, da je istočasno natisnjena tudi vrtljiva loputa v notranjosti, ki zrak usmerja iz enega dela cevi v drugega! Z dosedaj znano tehnologijo to ni bilo mogoče."

"Ubogi filmi o Jamesu Bondu"

Pipistrelova letna proizvodnja (okrog 150 letal na leto) je za večino klasičnih tehnologij nezanimiva, saj so serije majhne in orodja za vlivanje preprosto predraga. Že celo nastavitev CNC večosnega stroja je stroškovno vprašljiva, pojasnjuejo in dodajajo, da dandanes obstajajo tiskalniki, ki tiskajo tudi že visokotehnološke izdelke iz kovin (titana in drugih), katerih trdnost je primerljiva s klasično obdelavo. Tak izdelek lahko v končni fazi zamenja veliko število delov na letalu, kjer obremenitve to dopuščajo.

V prihodnosti pri Pipistrelu v povezavi s 3D tiskom pravijo, da ponuja neslutene možnosti. "Poglejmo klasične dvo-dimenzionalne tiskalnike na papir. V približno 15 letih so v 80 odstotkih uporabnosti zamenjali klasičen offset, roto ali sitotisk na papir in druge ravne materiale, njihova cena pa je padla iz začetne astronomske vrednosti na ceno ene same kartuše za črnilo. Tehnologija izdelave 3D delov iz različnih materialov ima po mojem mnenju podobno prihodnost: njihova zamenjava serijsko izdelanih delov, manjših od 30 centimetrov se bo zgodila vsaj do 50 ali 60 odstotkov prej kot v 10 letih. 3D tiskalnik bo postal normalen del vsakega gospodinjstva tako kot je 2D tiskalnik normalen in nepogrešljiv del vsake pisarne. Ubogi filmi o Jamesu Bondu! Nekoč smo jih hodili gledat kot glasnike neke znanstveno-fantastične tehnologije prihodnosti! Si predstavljate scenarista prvih filmov, če bi ga postavili v naš današnji resnični svet leta 2016?," zaključuje Boscarol.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.