Avto
1208 ogledov

Akrapovič povprečno vsakemu zaposlenemu izplačal še 1,2 plače

Dovizioso Wittmann Akrapovič afe.akrapovic.si
Letos pri Akrapoviču praznujejo 25. obletnico ustanovitve podjetja. Igor Akrapovič je na posebnem dogodku poudaril, da je bilo 25 let garaških, a, da ne bi nič spreminjal. Posebno mesto v podjetju imajo tudi zaposleni. Teh je že okoli 900.

Družba Akrapovič je z 78 milijoni evrov prometa lani prodajo iz leta 2014 presegel za 16 odstotkov. Tudi za letos načrtujejo občutno rast v višini 14-odstotkov. Leta 2015 je bil višji tudi čisti dobiček, in sicer okoli sedem milijonov evrov, kar je dober milijon evrov več kot predlani.

"Podjetje Akrapovič po pravilu dobiček vlaga v razvoj podjetja in taki so tudi načrti za tekoče finančno leto. Dobiček je posredno razdeljen med zaposlene prek sistema nagrajevanja za delovno uspešnost tekočega leta. V povprečju je zaposleni za delovno uspešnost v letu 2015 prejel nagrado v višini 1,2 mesečne plače," so za zurnal24.si o načrtih družbe glede prerazporeditve dobička, tudi med zaposlene, odgovorili pri Akrapoviču.

Vprašali smo jih tudi, kako bi napovedane spremembe davčne zakonodaje pomagale pri nagrajevanju vaših zaposlenih? Iz Ivančne Gorice so odgovorili, da je vsaka razporeditev plač zaposlenih, zlasti razbremenitev obremenitev na trinajsto plačo in na nagrado iz dobička, dobrodošla, saj so tako zaposleni nagrajeni za svoj trud z večjim neto izplačilom.

Kupili so 3D tiskalnik

slovenija 12.09.2007, Igor Akrapovic, foto: Ivan Zupic | Avtor: Ivan Zupič Ivan Zupič
Podjetje je lani dokončalo selitev svoje proizvodnje iz Ivančne Gorice v Črnomelj. V preteklosti so se pojavljalo nekateri očitki o težkih delovnih razmerah v proizvodnji v Ivančni Gorici. "Na lokaciji v Ivančni Gorici se je podjetje pred selitvijo proizvodnje v Črnomelj soočalo s prostorsko stisko, ki je onemogočala izboljšanje delovnih procesov, dodatno zaposlovanje in proizvodnjo zadostne količine izdelkov, da bi zadostili povpraševanju strank na svetovnih trgih. Devet let je podjetje čakalo na gradbeno dovoljenje za razširitev prostorskih zmogljivosti na lastnem zemljišču v Ivančni Gorici, na koncu pa našlo rešitev v nakupu obrata v Črnomlju. Selitev proizvodnje iz Ivančne Gorice v večjo halo v Črnomelj je omogočila podjetju, da optimizira procese dela in tok materiala, kar je posledično vplivalo tudi na vzpostavitev boljšega delovnega okolja," se glasi odgovor družbe, kjer nam sicer nio pojasnili, kakšna je povprečna plača v podjetju za varilca, delavca  proizvodnji, inženirja, višjega inženirja, ampak odgovorili, da je bila povprečna bruto plača v podjetju Akrapovič leta 2015 2.040 evrov.

O načrtih za prihodnost pojasnjujejo, da bodo nadaljevali diverzifikacijo izdelkov in širjenje na druga področja zunaj segmenta izpušnih sistemov, kot so recimo dodatne komponente iz karbonskih kompozitov za avtomobile: "Pri diverzifikaciji bosta imela veliko vlogo oddelka kompozitov in livarne za precizijsko litje titana. Strategija je usmerjena v ohranjanje določenega razmerja med avtomobilskim in motociklističnim segmentom, pri čemer podjetje pričakuje povečevanje avtomobilskega dela, ter v ravnotežje med različnimi prodajnimi kanali in geografskimi regijami. Podjetje bo še naprej inovativno na področju tehnoloških rešitev izpušnih sistemov, predvsem pri naprednih rešitvah njihovega krmiljenja in optimizacije teže izdelkov ter vpliva na nižje emisije."

V podjetju so investirali tudi v nakup novega 3D laser, Pojasnili so nam, da je 3D-laser v začetni fazi postopnega uvajanja v proizvodnjo. Pripomogel bo k večji fleksibilnosti proizvodnega procesa in zmanjšanju stopnje odvisnosti od zunanjih partnerjev, glede novega testnega središča pa: "V tem trenutku podjetje Akrapovič preučuje različne možnosti za nadgradnjo oziroma širitev prostorov za testiranje, vendar pa v kratkem to ni predvideno."

Komentarjev 2
  • wester62 21:52 03.julij 2016.

    škoda da v sloveniji obstajajo morda trije taki poslovneži.vsaka mu čast in mu želim še veliko uspehov in velikih dobičkov.čestritke za poštenost in velike uspehe.

  • blueone 19:42 03.julij 2016.

    Bravo gospod Akrapovič, želim vam še veliko uspeha v prihodnje.