Avto
3577 ogledov

Če boste na cesti videli ta avto, bo morda za volanom ...

Mercedes Benz A limuzina
1/19
Saša Despot
Mercedes-Benz je v Slovenijo pripeljal svojo najbolj "spolzek" avtomobil.

Slovenski uvoznik avtomobilov znamke Mercedes-Benz je v Slovenijo pripeljal merdeces-benz razred A limuzino, ki je že sedmi predstavnik kompaktnih modelov iz Stuttgarta.

Kot je povedal direktor uvoznika AC Intercar Rasto Oderlap, si je razred kompaktnih modelov, ki je na trg stopil leta 2012 s predstavitvijo prejšnje generacije razreda A, v tem času pridobila tretjinski delež v Daimlerjevi ponudbi osebnih avtomobilov, kar pomeni, da je bilo samo leta 2017 v tem razredu prodanih 620 tisoč vozil kompaktnih. V Sloveniji je ta razred še pomembnejši, saj dosega kar dve tretjini njihove prodaje.

Mercedes Benz A limuzina | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Produkt povpraševanja v ZDA in na Kitajskem

Mercedes razreda A limuzina je nastal predvsem zaradi povpraševanja v ZDA in Kitajskem, kjer so limuzine še vedno zelo priljubljene. V primerjavi s kombilimuzino ima nižji količnik zračnega upora, ki znaša 0,22 namesto 0,25 in je posledica manjše frontalne površine, bolj aerodinamičnih vzvratnih ogledal, bolj položnega stebrička A in odbijačev, ki bolje usmerjajo zrak. Prtljažnik je večji za 50 litrov, dolžinski prirastek trinajst centimetrov pa gre predvsem na račun daljšega zadnjega previsa. Malo manj prostora je za glave potnikov zadaj. Limuzina je sicer opremljena tudi z odpiranjem prtljažnika s kretnjo noge pod zadkom. V notranjosti je limuzina bolj ali manj enaka kombilimuzini, na voljo pa bo tudi v izvedbah AMG.

Mercedes A45 AMG A45 Avto Mercedes AMG A45 prebil magično mejo za štirivaljnike

Mercedes Benz A limuzina | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 

Cena se začne pri 27.910 evrih za bencinsko različico A180 z ročnim menjalnikom, do konca leta prihaja pa še nekaj dizelskih izvedb in prvi priključni hibrid v Mercedesovem razredu kompaktnih vozil A 250 e. V začetku prihodnjega leta se pričakuje tudi izvedba mercedes-AMG A45 4matic+. V primerjavi s kombilimuzino bo limuzina razreda A dražja za približno 1.300 evrov, od kupeja CLA pa je cenejša za do 2.800 evrov. Pri uvozniku pričakujejo, da limuzina ne bo neposredno tekmovala z mercedesom CLA.

Robert Lešnik Klepet z gurujem Avto Robert Lešnik ekskluzivno za Žurnal o tem, kako se počuti pri Mercedesu

Ambasadorka Katarina Čas

Mercedes je predstavil tudi ambasadorko znamke igralko Katarino Čas, ki se jim je lani pridružila kot ambasadorka razreda A. Doslej je vozila kombilimuzino A, v prihodnje letu pa bo vozila limuzino razreda A. Kot pravi, se je z mercedesom razred A dobro razumela, zato ji je malo žal, da ga bo zamenjala za limuzino, ki pa se je tudi veseli.

Katarina Časa | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.