Avto
40 ogledov

Če ste blizu, se izplača

Bencinska črpalka Nino Verdnik
Po gorivo v Avstrijo. “Na leto prihranim 200 evrov,” pravi bralec.

Če imate avtomobil z bencinskim motorjem in 50-litrski rezervoar, lahko pri točenju goriva pri sosedih prihranite tudi deset evrov. Cene za liter 95-oktanskega bencina so samo 15 kilometrov čez mejo nižje tudi za 15 centov na liter.

Visoki prihranki na leto

Na bencinski črpalki v Gradcu smo srečali dva Mariborčana, ki sta točila bencin. Tomaž iz Maribora nam je povedal, da to stori vedno, kadar gre po nakupih k sosedom. “Da bi se čez mejo vozil samo za to, se ne spomnim. Če se peljem do Ikee ali nakupovalnega centra Seiersberg, pa se vedno odločim še za točenje goriva. Tako glede na prostornino rezervoarja v avtomobilu privarčujem okoli 13 evrov,” je pojasnil za Žurnal. Za redno točenje goriva čez mejo se odločajo tudi Slovenci, ki delajo v Avstriji in se tja vozijo vsak dan. Janko Leskovar, Mariborčan na delu v Gradcu, je pojasnil, da s točenjem goriva v Avstriji na mesec prihrani okoli 20 evrov. “Dizelsko gorivo, ki ga točim, ni toliko cenejše kot bencin, vendar kljub temu na leto prihranim okoli 200 evrov. Ker lahko bencinske črpalke v Avstriji poljubno regulirajo cene, so najcenejše tiste v središčih mest, najdražje pa tiste ob avtocestah,” je dodal. V Avstriji se po navadi cene spremenijo točno opoldne; spremenijo jih lahko enkrat na dan.

Včasih vrsta za naše gorivo

Sicer pa je nekoč veljalo, da so državljani Avstrije množično hodili na točenje goriva v Slovenijo. Na bencinski črpalki v Zgornji Kungoti so v zlatih časih od leta 2000 sosedi stali v vrsti za gorivo tudi po eno uro. “Tega ni več. Še vedno pa se iz Avstrije pripeljejo, kadar je gorivo cenejše za kakšen cent. Takrat kupijo še cigarete, ki so pri nas veliko cenejše,” je za Žurnal pojasnil Renato Hlade, lastnik bencinskega servisa v Zgornji Kungoti.

Po cigarete v Slovenijo

“Avstrijci pri nas največ kupujejo tobačne izdelke in alkohol, saj se jim še vedno izplača pripeljati do meje in kupiti izdelek,” je dejal Igor Kurnik iz Term Maribor, ki imajo na mednarodnih cestnih prehodih z Avstrijo še vedno šest prodajaln Travel Shop. Te ob koncih tednov obišče tudi dva tisoč kupcev. Kar 80 odstotkov Avstrijcev na slovenski strani najraje kupuje tobačne izdelke, saj pri njih škatlica cigaret v povprečju stane pet evrov, medtem ko pri nas 3,60 evra.

Komentarjev 7
  • JohnSmith30699 12:57 18.februar 2013.

    pa še to sem pozabil dodati - da ko avstrijec pride k nam ne samo da tanka, zapravi tudi se kak dodaten evro - cigareti, gostilne, casino, itd...

  • JohnSmith30699 12:56 18.februar 2013.

    kadar je diesel pri nas cenejši za vsaj 10centov kot v avstriji so kolone na obmejnih petrolih da čakaš vsaj pol ure, zadnje teden ni nobenga razen slovencev na petrolu...če bi malce izračun naredili bi videli da kadar je ...prikaži več pri nas cenejši da poberejo več trošarin kot pa kadar je drazji, pa kje je še ves tranzit- kamijoni ipd...jooj joj teli nasi bedaki slovenski

  • Ferluci 10:50 18.februar 2013.

    In zakaj ne bi pri nas raje dvignili ceno cigaret ? Bilo bi bolju pravično!