Avto
35 ogledov

Cestni psihopati

Psihopat Youtube
Iz Avstralije prihaja šokantni posnetek vožnje, kjer je nekdanjemu policistu Kenu Olsenu pot prekrižal psihopat v pick-upu, ki je želel z njim na vsak način fizično obračunati.

Obstaja jeza na cesti s preklinjanjem, in obstajajo cestni psihopati, ki jim to ni dovolj in želijo z vozniki v drugih avtomobilih tudi fizično obračunati. S takšnim psihopatom se je srečal Ken Olson, nekdanji policist, ki se je nič hudega sluteč s svojim pick-upom opremljenim s kamero vozil v okolici Brisabaina v Avstraliji.

Nenadoma mu je pot prekrižal črni pick-up z voznikom, ki mu je z jeznim izrazom na obrazu, kričanjem in prstom nakazal naj ustavi za njim. "Zapeljal je tako blizu mene, da sem slišal kaj kriči. Rekel sem si, da ne bom zaviral, saj me je želel zriniti s ceste, zdel pa se mi je mentalno neuravnovešen," je za televizijsko postajo Seven Network dejal Olsen.

Ko se ni želel ustaviti, se je situacija le še poslabšala. Pobesneli voznik se je podal v nevaren lov, vozil po zelenicah in končno le prehitel nekdanjega policista in ga izsilil, da se je zaletel v zadek črnega pick-upa. "Skočil je iz avtomobila naravnost na motorni pokrov in s pestjo razbil vetrobransko steklo. Nekako se mi je uspelo izmuzniti in se odpeljati na policijsko postajo," pravi Olson, svojo zgodbo pa zaključuje: "Pretresen sem. Nikoli si ne bi mislil, da se mi lahko zgodi kaj takšnega. Kako naj človek ve, kako naj se sooči s takšnim psihopatom."

Umaknite se mu

“Objestna vožnja je prvi vzrok za nastanek nesreče,” opozarja inštruktor varne vožnje Brane Küzmič. “Vožnja denimo tik za odbijačem je veliko težji prekršek, kot če znotraj omejitve 60 kilometrov na uro vozimo 70 kilometrov na uro.”

In kaj storiti, če za seboj v vzvratnem ogledalu opazimo, da se nam približuje voznik, ki bi nas najraje “preskočil”? “Pustite ga mimo čim prej, to bo najvarneje za vse. Vaši kakršnikoli drugi odzivi ga bodo naredili le še bolj živčnega, morda se vam bo za pritisnjeno zavoro želel maščevati in nesreča bo pred vrati. Držimo se reka, da pametnejši prvi odneha.”

Psiholog Peter Umek je v našem članku "Prijavite norce za volanom“ ugotavljal, da je družba vse bolj negativno nastrojena proti posameznikom, ki se na cesti vedejo neodgovorno. Še vedno pa obstaja posebna kategorija voznikov, ki se pretirano identificira s svojim avtomobilom in si z divjaško vožnjo v lastnih očeh dviguje samopodobo. “Po navadi so to ljudje, ki v življenju niso našli prave vloge, hkrati pa je to v današnjem času tudi način, kako izražajo svoje nezadovoljstvo in nervozo. Tako si lažno povečujejo občutek moči.”

Komentarjev 2
  • vladek.acapulco 23:19 25.december 2012.

    Z veseljem bi ga prpopal na njegov avto, mislim, med oba! Nikoli več nebi norel - brez nogic!Kuzmič, ti se pa enkrat že tudi pelji po kaki j..... cesti, da boš imel praktične izkušnje, v praksi - poligon je nekaj drugega!

  • KOJAK 14:42 21.december 2012.

    Tudi pri nas so taki, nekoč sem videl enega, ki je soudeleženca v nesreči napadel s sekiro.