Avto
403 ogledov

Prijavite “norce” za volanom

Objestna vožnja Anže Petkovšek
Objestna vožnja. Policija je s pomočjo prič odkrila že številne nevarne voznike.

“V Bohinju smo bili priča divji vožnji mladeniča (ime je znano uredništvu), ki je zamenjal cesto za poligon varne vožnje. Med Savico in Bohinjsko Bistrico je objestno prehiteval ... V križišču je brez smernika in z neprilagojeno hitrostjo zavil levo ter pri tem izsilil prednost. Cviljenje gum je pritegnilo pozornost ... Mladeniču adrenalina še ni bilo dovolj, zato je z ročno zavoro naredil obrat na parkirišču pred vhodom v kamp, kjer je tudi otroško igrišče. Avto je vzvratno parkiral na prostor za invalide in ponosen na svoje dejanje odkorakal v bližnji lokal.” To je eno od pričevanj, ki smo ga prejeli v uredništvo.

Potrebna je priča

“Vsak klic občanov, ki nam sporočajo kršitve iz naše pristojnosti, sprejmemo in na kraj dogodka takoj napotimo policiste,” pravi Leon Keder s Policijske uprave Kranj. Policisti so bili o zgornjem dogodku naknadno obveščeni in so takoj začeli postopek o ugotavljanju prekrškov.

Parkiranje | Avtor: Bralka Bralka
“Vsekakor je na mestu, da nas občani obveščajo o tako imenovanih norcih za volani. S skupnimi močmi smo tako v preteklosti nemalo takšnih voznikov tudi izsledili in zoper njih ukrepali,” dodaja, a opozarja, da policija potrebuje priče, če sama neposredno ne ugotovi 
prekrška.

Umaknite se mu

“Objestna vožnja je prvi vzrok za nastanek nesreče,” opozarja inštruktor varne vožnje Brane Küzmič. “Vožnja denimo tik za odbijačem je veliko težji prekršek, kot če znotraj omejitve 60 kilometrov na uro vozimo 70 kilometrov na uro.”

In kaj storiti, če za seboj v vzvratnem ogledalu opazimo, da se nam približuje voznik, ki bi nas najraje “preskočil”? “Pustite ga mimo čim prej, to bo najvarneje za vse. Vaši kakršnikoli drugi odzivi ga bodo naredili le še bolj živčnega, morda se vam bo za pritisnjeno zavoro želel maščevati in nesreča bo pred vrati. Držimo se reka, da pametnejši prvi odneha.”

Psiholog Peter Umek ugotavlja, da je družba vse bolj negativno nastrojena proti posameznikom, ki se na cesti vedejo neodgovorno. Še vedno pa obstaja posebna kategorija voznikov, ki se pretirano identificira s svojim avtomobilom in si z divjaško vožnjo v lastnih očeh dviguje samopodobo. “Po navadi so to ljudje, ki v življenju niso našli prave vloge, hkrati pa je to v današnjem času tudi način, kako izražajo svoje nezadovoljstvo in nervozo. Tako si lažno povečujejo občutek moči.”

Komentarjev 22
  • sintesi 22:11 09.oktober 2012.

    zakaj že???? ker mu nič ne dokažejo.....denimo tebe bi morali zapreti ali vsaj kaznovati zaradi širjenja nestrpnosti in sovražnega govora....ker si na tem mestu ljubljanskega župana in predsednika stranke PS imenoval z "redko zaščiteno živalsko vrsto"....admin, bi se zganil al kako????

  • sintesi 22:07 09.oktober 2012.

    boris popović ima še vedno najboljši slovenski rezultat-15 mesto skupno na rally-u monte carlo in zmago v sk. N....je odličen voznik in si na tem mestu zlo brcnil v temo....zakaj in koliko je objesten pa najbrž ni tvoje da ocenjuješ, ...prikaži več morda si sam celo bolj...

  • Presvetli 17:57 09.oktober 2012.

    Pa daj ne bulazni,pa saj ni bila samo prehitra vožnja tukaj problem ali si slep ali pa si sam Jankovič kateri pišeš v svojo korist.Daj ne hčij proti vetru,ker imaš rumene noge ŽE!