Avto
2543 ogledov

Citroënova poceni limuzina bo dobila naslednika

Citroën C-elysée Citroën
C-elysée je bil nekoč tekmec dacie logan. Citroën zdaj pripravlja naslednika. Vprašanje je, ali bo še vedno nizkocenovnik.

Citroën je poceni limuzino C-elysée predstavil leta 2012. To je bil odziv francoskega proizvajalca avtomobilov na gospodarsko krizo in uspeh dacie logan. Citroënova limuzina v zahodni Evropi nikoli ni bila množičen avtomobil, pa čeprav je bila eden najcenejših avtomobilov pri nas. Na prodaj je bila celo z dizelskim motorjem in klimatsko napravo, ne da bi presegli ceno 10.000 evrov! Zanimivo, model Dacie, sandero, je bil meseca avgusta najbolje prodajan avtomobil v Evropi.

Citroën C-Elysee | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Citroën C-Elysee Še Citroën Avto Še Citroën z limuzino pod 10 tisočaki

Trg za C-elysée je Citroën našel v Turčiji, Tuniziji, Maroku in Kitajskem. Zanimivo je, da Francozi pripravljajo njegovo drugo generacijo. Čeprav je informacij še premalo, pa bi utegnila nova limuzina temeljiti na modularni platformi EMP2, torej platformi na kateri nastaja sedanji citroën C4. Hkrati bi to pomenilo, da bi poleg tradicionalnih bencinskih motorjev 1.2 PureTech in dizelskih motorjev 1.5 BlueHDi lahko izdelali tudi povsem električno različico.

Citroën C-Elysee | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Je konkurenčen? Avto Lahko Citroënov "nizkocenovni“ C-Elysee konkurira s ceno 16.900 evrov?

Proizvodnja bi se morala preseliti iz španskega Viga v tovarno Villaverde blizu Madrida, ki je rojstni kraj modela C4. S tem bi Francozi prihranili stroške. Koncern Stellantis katerega del je Citro¨€n bo proste zmogljivosti izkoristil za proizvodnjo novega fiata dobló, ki bo sorodnik citroëna berlinga. Čez nekaj mesecev bi morali biti tudi znano, ali bo novi "C-elysée" prišel tudi v zahodno in srednjo Evropo. Proizvodnja limuzine je sicer načrtovana za september prihodnje leto.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.