Avto
27 ogledov

Clarkson v stilu "lačen si ful' drugačen"

Jeremy Clarkson Profimedias
Znan je razlog, zakaj so voditelju Top Geara Jeremyju Clarksonu popustili ventili, da je želel fizično obračunati z enim od producentov. Javnost množično zahteva vrnitev suspendirane oddaje na spored BBC-ja.

Britanska televizijska hiša BBC je včeraj v kratkem sporočilu za javnost zapisala, da je suspendirala voditelja Top Geara Jeremyja Clarksona, prav tako je že napovedala, da osme oddaje v pravkar predvajani 22. sezoni naslednjo nedeljo ne bo na sporedu. O "zadevi" za zdaj ne namerava dajati nobenih dodatnih izjav. Kaj se bo zgodilo z naslednjima dvema epizodama, ki naj bi ju tudi predvajali v sklopu te sezone, prav tako uradno ni znano.

Vseeno pa so britanski mediji že izvrtali nekaj podrobnosti, kaj se je dogajalo v zakulisju spora. 54-letni Clarkson naj bi tako "popenil" prejšnji teden na prizorišču snemanja za eno naslednjih oddaj in naj bi zamahnil proti asistentu producenta, 36-letnemu Oisinu Tymonu. Ta sicer z oddajo sodeluje že zadnjih 10 let.

Vir je za Daily Mirror dejal, da se je Clarksonu stemnilo pred očmi po dolgem snemalnem dnevu, ko je odkril, da ekipa ni poskrbela za catering. "Postal je rdeč in iznenada je udaril asistenta, potem ko ga je obtožil, da ni organiziral hrane. Strgalo se mu je," poroča Daily Mirror. The Sun pa navaja drug vir: "Jeremy se je zapletel v hud prepir z enim od moških producentov, končalo pa se je tako, da ga je udaril v obraz. Vsi so bili popolnoma osupli." 

BBC sicer na spletni strani piše, da je vir blizu voditelja zanikal, da bi Clarkson kogarkoli udaril.

Čeprav so sedmo oddajo sezone preteklo nedeljo še normalno predvajali, pa je bil zadnji Clarksonov incident očitno kaplja čez rob. Tako naj bi enega najbolje plačanih voditeljev BBC-ja na zagovor poklicali vrhovni šefi, generalni direktor Tony Hall pa je po sestanku odločil, da je "Jezza" do nadaljnega suspendiran.

Menda naj bi bila zadeva predana tudi policiji. "Jeremy je prišel na sestanek in deloval je zelo slabo. Še slabše pa je izgledal, ko je sestanek zapustil. Da so suspendirali celotno oddajo, je zelo velika stvar," je dodal eden od visokih virov znotraj BBC. A tudi BBC je na razpotju: "BBC je v precepu, saj številni v hiši Clarksona sovražijo, a po drugi strani si ne morejo privoščiti, da bi odrezali Top Gear, saj prinaša velikanske denarje."

Konkurenca menda ne spi, po poročanju Daily Maila je televizijska hiša ITV že rezervirala vsoto kar 10 milijonov funtov (14 milijonov evrov), da bi od BBC-ja odkupila licenco. 

Očitno konec upov tudi za zadnji dve epizodi

Jasno je torej, da bo prihodnjo nedeljo zvečer Velika Britanija zaman pričakovala oddajo, prav tako pa ves svet, saj je Top Gear med najbolj zaželenimi naslovi na torrent odjemalcih. Zelo verjetno pa je, da je 22. sezona nasploh predčasno končana. Po poročanju BBC oziroma njihove novinarke Lucy Manning (ta navaja svoje vire znotraj hiše) namreč niti naslednjih dveh predvidenih epizod ne bodo prikazali. Prihodnjo nedeljo naj bi sicer v oddaji pokazali test subaruja WRX STi in VW golfa R, medtem ko naj bi v predzadnji oddaji sledilo tekmovanje s poceni suvi.

Pomagal si je z vrčkom piva

Clarkson, ki naj bi za vodenje oddaje na leto zaslužil milijon funtov (1,4 milijona evrov), je bil včeraj viden v enem od pubov v središču Londona med srkanjem piva, kasneje pa so ga fotografi pospremili do njegovega doma.

Sovoditelj James May je na Twitterju kasneje predlagal, naj namesto Top Geara v nedeljo BBC predvaja vojno nanizanko iz 60. let minulega stoletja 633. sqadron. "Nihče ne bo opazil razlike."Richard Hammond je tvitnil nazaj, da bi bil bolj primerna družinska melodrama Last of the summer wine, medtem ko je Clarkson glasoval za kultni vojni ep Where eagles dare. Njegova hčerka Emily pa je tvitnila: "O Bog, BBC, prosim, vzemite ga nazaj. Začel je kuhati!"

Ekspresno do pol milijona podpisov

Na spletu pa se je kmalu po objavi vesti vzpostavila peticija, s katero ljubitelji serije zahtevajo vrnitev oddaje nazaj na spored. V manj kot 24 urah jo je podprlo že več kot pol milijona ljudi (podatek ob 20.15), kar je mejnik, da se neka peticija jemlje za uspešno. A ponavadi zbiranje podpore traja veliko dlje ...

Komentarjev 2
  • supreme 08:48 12.marec 2015.

    imaš čisto prav........ tudi jaz sem včasih gledal to oddajo,ampak je počasi izgubila kompas .....JC se pa dela norce iz vsega kar mu stoji nasproti .... da ne govorim o tistih zaigranih igricah ....kao kaj bo prej na določenem cilju ....bljekkk

  • CharlySheen 07:07 12.marec 2015.

    Upam, da BBC ne bo popustil in bo starega arogantnega bedaka pospravil v arhiv, kamor paše. Preberite si malo komentarje na BBC strani - po na tej strani napisanem bi človek imel vtis, da se ima JC samo podpornike, pa ...prikaži veča na srečo ni tako. BBC je državna televizija, davkoplačevalcem gre malce v nos, da se iz njihovega denarja bogato plačan voditelj norčuje iz vsega in ob tem sramoti državo. Ravno zaradi JC Top Geara že nekaj časa ne gledam več redno, vsaj novih oddaj ne, čeprav prej nisem zamudil nobene. Možakar je že davno izgubil mero, žal pa se (tudi) v tem primeru vidi, da so mero izgubili tudi številni gledalci in jih bolj kot avti zanimajo ekscesi. Sicer pa, Top gear že dolgo ni več oddaja o avtomobilih (vsaj za nas, ki nas tehnika res zanima).