Avto
3353 ogledov

Corolla z več sunka in daljšo življenjsko dobo

Toyota corolla
1/14
Toyota
Ključna stvari prenovljene toyote corolle sta močnejši pogon in več digitalizacije, zaradi katere ne bo zastarala tako hitro.

Toyota je predstavila posodobljeno 12. generacijo  evropske različice corolle. Aktualni generaciji so svežih moči vdahnili ne toliko glede oblike kot bolj pogona. Novosti prihajajo v kombilimuzino, karavana in tudi limuzinsko različico.

Po novem bo corollo poganjala najnovejša, peta generacija Toyotinega hibridnega pogona. Ena ključnih prednosti je več moči in bolj kompaktne mere vključno z litij-ionsko baterijo, kar se pozna tudi pri nižji masi. Hibridni sklop z 1,8-litrskim motorjem bo po novem imel 104 kW moči (140 KM), kar je 14 kW več kot doslej. Pospeševanje 0-100 km/h bo pri 9,2 sekunde posledično hitrejše za skoraj dve sekundi, ob istih vrednostih emisij. 

Toyota corolla | Avtor: Toyota Toyota

2,0-litrski sklop pa bo močnejši za 9 kW in bo po novem imel 144 kW (196 KM) moči. Pospešek se bo spustil na 7,5 sekunde. 

Pri Toyoti poudarjajo, da so spremenili nastavitev delovanja motorja pri pospeševanju in ga zauzdali pri nižjih vrtljajih. Z drugimi besedami, skušali so zmanjšati hrup, ki ga lahko povzroča kombinacija z brezstopenjskim menjalnikom pod polnim plinom. Zgolj bencinskih različic pa ne bo več v ponudbi. 

Toyota GR supra Novost Avto Toyota uslišala želje vozniških puristov

Druga velika pridobitev corolle je več digitalizacije. Od srednjih opremskih paketov dalje bo serijski velik in nastavljiv digitalni zaslon za voznika. Nov je tudi velik sredinski zaslon z infozabavnim sistemom zadnje generacije. Ta omogoča precej storitev iz oblaka, prek aplikacije pa bo mogoče na daljavo spremljati in delno upravljati funkcije avta.

Corolla bo dobila zadnjo generacijo Toyotinih asistenčnih sistemov, ki bodo zdaj še zmogljivejši pri izogibanju nesrečam ali vsaj zmanjševanju posledic. Prek OTA posodobitev bodo asistenčni sistemi skozi življenjsko dobo lahko pridobivali nove funkcije, tako da bo corolla ostala aktualna še vrsto let. 

Toyota corolla | Avtor: Toyota Toyota

Kaj pa oblika?

Novosti je malo, rahlo so spremenili prednji del z meglenkami, dodali nova platišča in barvne kombinacije. Posodobili so tudi izbiro materialov v notranjosti. V ponudbi bo nabuhla različica opreme GR sport, ki bo kot tolažilna možnost ob dejstvu, da Toyota svojega športnega stroja corolla GR v Evropi ne bo prodajala.

Posodobljena corolla bo v evropske prodajne salone prišla na začetku prihodnjega leta.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • miha.z 08:29 04.junij 2022.

    Dober avto, zunaj lep in škoda, da je znotraj grd oz. stvar okusa.