Avto > Iz druge roke
37856 ogledov

To spomladi pozabijo narediti številni vozniki

Toyota priprava avtombila spomladi
1/10
MatijaJanežič
Mehanik nam je pojasnil, česar nikakor ne smemo pozabiti na vozilu preveriti po koncu zime.

Spomladi je čas za zamenjavo zimskih gum za letne, a morda to ni dovolj, saj je avtomobil pozimi bil izpostavljen zelo grobim pogojem. Kaj bi bilo torej spomladi dobro storiti, da bi naš železni konjiček še naprej dobro deloval?

Vodja poprodaje v Toyota Centru Ljubljana Andrej Gramc pravi, da pri njihovi ponudbi za avtomobil obstajata dva različna pristopa: spomladanski in zimski.

Toyota servis Kje so meje? Avto Garancija in jamstva vse daljša, kje so meje?

Toyota priprava avtombila spomladi | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Pri zimskem strankam ponujajo dodatno opremo, ki vključuje vse, kar se navezuje na aktivnosti v času zime in tudi pregled vozila ter pripravo na zimo. Spomladi pa ponudbe potekajo brez pregleda vozil in priprave na pomlad, saj ta niti ni potrebna. Vendar pa to ne pomeni, da se avtomobilu ne posvetijo. Toyota Adria namreč spomladi pripravi akcijsko ponudbo, ki se navezuje na spomladanske dni in vključuje dodatno opremo, kakršni so strešni prtljažniki, prtljažniki za kolesa, strešni kovčki, gumijasti tepihi v prtljažniku in podobno. A ne le to, saj poskrbijo tudi za zaščito potnikov, avtomobila in motorja.

Trojna zaščita

Pomemben  vidik vožnje je seveda varnost, prav tako pa tudi udobje in tudi zdravje potnikov, zato spomladi Gramc zelo priporoča dezinfekcijo klimatske naprave. V prezračevalnih sistemih avtomobila se namreč nabirajo nečistoče, ki v kombinaciji z vlago, ki zaradi kondenzacije nastaja v klimi, poskrbijo za tvorbo bakterij, ki, poleg tega, da povzročajo neprijeten vonj, tudi škodijo zdravju potnikov.

Toyota priprava avtombila spomladi | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Dezinfekcija klimatske naprave zajema komplet storitev, ki so v paketu cenejše kot posamično: samo čiščenje kanalov, dezinfekcijo s posebnim razpršilom in zamenjavo kabinskega filtra. Gramc sicer priporoča uporabo klime skozi vse leto, saj se tudi pozimi denimo brez uporabe klime težko prepreči rosenje šip, vendar pa je pravi čas za pregled klimatske naprave spomladi, ko se jo pripravi na večje obremenitve v vročih poletnih dneh.

Vulkanizer Mrzli dnevi Avto Mrzli dnevi: Je res že čas za menjavo pnevmatik?

Spomladanska ponudba vključuje tudi zaščito karoserijskega laka. Gre za premaz Protect, ki deluje na osnovi silicija in karoserijo zaščiti pred manjšimi praskami in kemičnimi elementi, kakršni so ptičji iztrebki. Gramc dodaja da takšen premaz vozilu za naslednjih pet let zagotovi salonski videz. Poleg tega na servisu strankam ponujajo tudi zaščito notranjosti vozila oziroma predvsem sedežev z oblogami iz tekstila, zaščitijo pa tudi kolesna platišča. Zaščita platišč namreč prepreči, da bi jih denimo poškodovali vroči delci, ki med zaviranjem padajo z oblog, in podobni elementi.  Pomembna je tudi zaščita motorja, za katero poskrbijo z aditivi za čiščenje vbrizgovalnega in zgorevalnega sistema ter s tem ohranjajo optimalno delovanje motorja in zmerno porabo goriva.

Toyota priprava avtombila spomladi | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Toyota od aprila lani ponuja tudi jamstvo Toyota Relax, ki strankam omogoča brezplačno vključitev v program letnega jamstva. To je za stranko brezplačno, pogoj pa je, da na Toyotinem pooblaščenem servisu opravi letni servisni pregled vozila. Ko opravi servis, se ji jamstvo avtomatsko podaljša na eno leto, kar pomeni eno leto vožnje brez skrbi. Jamstvo je sicer vedno izključevalo baterijo, a ker Toyota pri nas v zadnjem času večino avtomobilov proda s hibridnim pogonskim sklopom, strankam pod enakimi pogoji ponujajo tudi dodatno jamstvo za hibridno baterijo.

Je dovolj le menjava pnevmatik?

In kaj se spomladi na avtomobilu lahko največkrat pokvari? Gramc pravi, da tudi spomladi pogosto prihaja do odpovedi akumulatorjev. Pogosto se zgodi, da akumulator uspešno preživi zimo, med toplimi spomladanskimi dnevi pa odpove. Vendar je pozimi kljub temu še vedno več takšnih primerov. Gramc dodaja, da je to tudi edina težava, do katere lahko pride tudi spomladi, saj v tem letnem času načeloma ni okvar, ki bi bile tipične prav za pomlad, enako pa velja tudi za poletje.

Toyota priprava avtombila spomladi | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Je torej spomladi dovolj le menjava zimskih gum za letne? Gramc pravi, da vsak avtomobil, ki ga stranka pripelje na menjavo gum, tudi pregledajo. Gre za hitri pregled, med katerim preverijo delovanje luči in tekočin. Če je z njimi kaj narobe, z dovoljenjem stranke težav tudi odpravijo. Načelkoma pa je dovolj le menjava pnevmatik, ki pa je pomembna.

Prodajni salon Toyota Toyota Avto Toyota najprej v Ljubljani napoveduje povsem nov pristop prodaje avtomobilov

Gramc pravi, da se pri nas zimske gume za letne lahko zamenja 15. marca, vendar so tedaj še lahko zimske razmere, zato se z menjavo ne mudi. Dobro je, da z menjavo počakamo na toplejše dni. Vendar pa je menjava vsekakor priporočljiva. Zimska guma je namreč poleti mehkejša in se bolj obrablja, večja je poraba goriva, prav tako pa je tudi stik zimske gume s cesto poleti slabši, kar postavlja pod vprašaj tudi varnost. Kaj pa celoletne gume? Gramc pravi, da celoletna nima optimalnih lastnosti niti poleti niti pozimi, saj je kompromis.

Toyota priprava avtombila spomladi | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Poleg tega lastnik celoletnih gum načeloma tudi ne obiskuje vulkanizerskih delavnic, kar velja tudi za tiste, ki doma sami menjavajo komplete gum na platiščih. Gume je namreč spomladi dobro ponovno centrirati, saj se vsaka guma med vožnjo obrablja, s tem pa se zmanjšujeta tudi njena masa in obseg. Že nova guma poleg tega ni povsem simetrična, mehanske obremenitve pa med letom zadevo lahko še poslabšajo. Gramc zato ob vsakem previjačenju koles priporoča tudi njihovo centriranje.

Potrebno je temeljito pranje

Spomladi je sicer avtomobil dobro tudi temeljito oprati, saj se je na njem v zimskih mesecih nabrala sol, ki zelo slabo vpliva na pločevino. Gramc pravi, da je za avtomobil pozimi najbolje, da stoji na prostem, saj mu bo mraz manj škodil od soli in druge umazanije. Čim avtomobil namreč pride v toplo garažo, se sneg in led na njem stopi, sol pa v kombinaciji z vlago začne opravljati svoje uničevalno delo. Spomladi pa zato priporoča predvsem temeljito pranje avtomobila, ne le vidne karoserije, ampak predvsem podvozja, seveda v avtopralnici, ki to omogoča. Pranje je sicer del nege vozila, ki mu podaljšuje življenjsko dobo in navsezadnje tudi ohranja vrednost.

Toyota priprava avtombila spomladi | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Del podvozja so sicer tudi zavore, ki so pozimi tudi izpostavljene dodatnim obremenitvam. Gramc pravi, da škoda nastaja predvsem, če se z avtomobilom ne vozimo. Če se namreč peljemo po sojeni cesti, potem pa avtomobil pustimo stati dva ali tri mesece, bo na zavornih kolutih lahko prišlo do globinske korozije, zaradi katere bo potrebna menjava. Temu se izognemo predvsem tako, avtomobil redno uporabljamo. Ob redni uporabi tudi pozimi ne bo težav. Tudi po pranju avtomobila je sicer z njim dobro opraviti kratko vožnjo, med katero se bo dodobra posušil. Vlaga sicer najbolj vpliva na površine, ki niso korozijsko zaščitene, to pa so predvsem zavore.

Toyota EV Razkritje Avto Obeta se nam velika električna invazija z Vzhoda

Pozimi lahko sicer karoserijski lak poškodujejo tudi kamenčki, ki jih s ceste dvigujejo druga vozila in povzročajo majhne odrgnine. Te je po spomladanskem pranju avtomobila dobro retuširati. Pri Toyoti lahko to opravijo na servisu, ponujajo pa tudi majhne komplete korekturnega laka, s katerimi lahko lastnik za odpravo takšnih poškodb poskrbi kar sam.  

Toyota priprava avtombila spomladi | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Vulkanizer Pred menjavo Avto Pnevmatike čez zimo postale jajčaste oblike
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.