Avto
86 ogledov

Darsova protihrupna ograja ne ščiti dovolj pred hrupom

Protihrupna ograja Profimedias
Vozniki so mesece trpeli zaradi izgradnje večkilometrskega odseka protihrupne ograje na avtocesti mimo Celja. Sedaj se je izkazalo, da ograja ne zagotavlja ustrezne zvočne zaščite. Dars že napoveduje ukrepe.

Potem ko je današnji Dnevnik poroča, da protihrupne oddaje na avtocesti med Celjem in Arjo vasjo sploh ne zagotavljajo zaščite pred hrupom, kot je to predvidevala pogodba o izdelavi del, so na Darsu že napovedali ukrepe. 

Dars bo od izvajalca del protihrupne ograje na avtocesti pri Celju,  zahteval odpravo pomanjkljivosti in izvedbo vsega potrebnega, da bo protihrupna oddaja resnično zagotavljala za 25 decibelov manjši hrup za okoliške prebivalce. 

"Vsi tipi protihrupnih panelov, ki so se vgrajevali na avtocesti na območju Celja, so imeli ustrezne CE oznake, s katerimi je proizvajalec zagotavljal njihove ustrezne lastnosti, tudi njihovo zvočno izolirnost, zato je inženir tudi dovolil njihovo vgradnjo na terenu," poudarjajao na Darsu. 

"Zavezanec za izvedbo meritev je bil izvajalec gradbenih del, ki je v okviru predaje ustreznih dokazil pred dokončnim prevzemom del dolžan predati tudi poročila o izvedenih meritvah, ki dokazujejo ustrezno zvočno izolirnost," so po poročanju STA navedli v družbi in dodali, da so v okviru izvajanja terenskih meritev dobili rezultate, ki na nekaterih mestih ne dosegajo pričakovane izolirnosti.

Ko so namreč zaradi dvoma v reprezentativnost izvedenih meritev s strani izvajalcev del pri Darsu opravili naročili lastne terenske meritve, nato pa še laboratorijske, so ugotovili, da vsi vzorci kažejo na nižjo izolirnost ograj od dogovorjene - namesto 25 decibelov komaj med 13 in 20 decibelov. 

Dela za izgradnjo protihrupne ograje je opravljal konzorcij Werkos (Osijek, Hrvaška), Fracasso RI (Reka, Hrvaška) in Godina (Kozina, Slovenija). 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • hpet 08:34 10.november 2015.

    že to, da meritve izvaja gradbeni izvajalec sam, kaže na nesposobnost naročnika.

  • edstark 07:18 10.november 2015.

    Dejansko je tako da pogledam naše ograje in takoj vidim da ne ubijajo hruga ampak ga samo preusmerjajo.Če pogledamo čez mejo v avstrijo so ograje narejene kot v snemalnem studiju, da vsrkajo zvok in ga ne odbijajo naokoli.

  • pulse 06:15 10.november 2015.

    Zdaj pa izvajalec v stečaj, pa bo vse ostalo tako, kot je...