Avto
21813 ogledov

Datumi, ko z avtomobilom ne priporočajo odhoda proti Jadranu

zastoji kolone ceste Saša Despot
Na prometno-informacijskem centru (PIC) in pri Hrvaškem avtoklubu (HAK) so nam pojasnili, kdaj je najslabši čas potovanja z avtomobilom na dopust.

Na Darsu uvajajo vse več sodobnih sistemov za spremljanje in analizo prometa, ki jim pomagajo, da lažje načrtujejo delovne zapore. "Vsaj večje posege na avtocestah skušamo čim bolj prilagoditi prometnim tokovom, kar pa zaradi varnostnih ali gradbenih razlogov ni vselej mogoče," pravijo pri Darsu, kjer s pomočjo zbranih podatkov zaznavajo, da je slovenski avtocestni križ vsako leto bolj obremenjen. Največja obremenitev se je v zadnjih letih pokazala na primorskem kraku, ki je še posebej obremenjen v poletnih mesecih.

Okvara avta Pokvarjen dopust Avto Kaj bo šlo najverjetneje narobe z vašim avtom med dopustom

Iz Prometno-informacijskega centra (PIC) so nam odgovorili, da že drugo leto zapored opažajo povečanje prometa med poletno turistično sezono, in sicer je tega prometa za približno desetino več kot leto prej.

dolenjska 27.09.10. Obrezje, stavka, carina, zastoji, foto:nada cernic cvetanovs | Avtor: Nada Černič Cvetanovski Nada Černič Cvetanovski

Kljub temu pa pravila za pot proti dopustniškim obmorskim ciljem v Istri, Kvarnerju in Dalmaciji ostajajo nespremenjena. Najslabši čas potovanja proti morju sta petek popoldne in sobota zjutraj, medtem ko so v zadnjih letih ponoči zaznali zgolj manjše povečanje prometa.

Carglass Avto Sonce in klimatska naprava vam lahko dopust tudi pokvarita

Vozniki lahko obremenitve pričakujete vsak naslednji konec tedna proti avgustu, pravijo na PIC, kjer posebej obremenilen izpostavljajo konec julija in prve dneve v avgustu avgusta. Naslednja bolj obremenjena bosta vikend pred praznikom 15. avgusta in vikend po njem.

Poleti je na cestah več tujih voznikov, ki imajo za seboj že na stotine prevoženih kilometrov. Nesreče, ki pogosto nastanejo prav zaradi utrujenosti, pomenijo daljše zastoje. V vozilu imejte vedno tekočino, po možnosti vodo in hrano. Na poti ne jejmo krompirja, testenin in kruha iz bele moke. Priročni sladki in slani prigrizki, ki jih tako radi kupujemo pred potjo, so neprimerni, saj smo po njih samo žejni, otroci pa so še bolj nemirni.

Izdelali prometni zemljevid

Njihovo priporočilo, kdaj so najboljši dnevi za pot na dopust, so torek, sreda in četrtek, in sicer pozno zvečer, ponoči ali zelo zgodaj zjutraj. To velja tako za promet proti morju kot nazaj. V primeru, da je za voznika vožnja ponoči preveč obremenilna pa zelo zgodaj zjutraj, takoj ob svitu, izogibati pa se je treba petkom, sobotam in nedeljam. Če se ne morete izogniti niti vikendu, je lahko v redu tudi nedelja zelo zgodaj zjutraj.

Three Cliffs Bay Komentar Slovenija Za ceno dopusta na Hrvaškem počitnice na severu

Pri Hrvaškem avtoklubu (HAK) so v pomoč voznikom kdaj se velja izogniti odhodu proti dopustniškim ciljem izdelali spletni zemljevid, kjer lahko s pomočjo barv (v tabeli spodaj rdeča pomeni najbolj gost promet, po gostoti sledita oranžna in rumena barva), vozniki vnaprej vidijo, kdaj lahko pričakujejo najbolj mukotrpno pot proti morju. 

Prometni zemljevid HAK | Avtor: HAK HAK

Koledar gostote prometa najdete tudi na tej povezavi.

Kazen za prometni prekršek na Hrvaškem HRVAŠKA PRAKSA Svet Pred 4 leti dopustoval na Hrvaškem, zdaj prejel kazen za 400 evrov

Napovedujejo, da bodo ves čas obremenjeni vsi večji mejni prehodi s Hrvaško, najbolj Gruškovje in mejni prehodi v Istri, za voznike pa je pomembno tudi, da spremljajo vremenske napovedi, ki lahko bistveno vplivajo na čas potovanja. 

Komentarjev 3
  • matermila 08:25 14.julij 2018.

    K Hrvatom ne hodim že 20 let,zato me to me to ne gane.Kdor pa želi pustit denar hrčkom,pa naj čaka v kolonah.

  • 154bb981b46dec9676b53ddcf41cbd570c99c952 10:11 13.julij 2018.

    Mi ne hodimo na Hrvaško zato tovrstnih težav nimamo. Zelo radi dopustujemo na Elbi. Verjetno ena izmed destinacij, ki še ni masovno obljudena. Meje ni, avtocesta skoraj do trajekta, na otok vozijo trije trajekti hkrati, saj so na otoku tri ...prikaži več pristanišča. Morda zamisel komu za naslednji dopust.