Avto
101 ogledov

Desničarji so boljši vozniki kot levičarji

Varčen voznik Žurnal24 main
Kdo vozi hitreje in kdo je udeležen v več prometnih nesrečah? Kdo naredi vozniški izpit v prvem poskusu? Levičarji ali desničarji?

Rezultati raziskave, ki jo je naročila zavarovalniška hiša Privilege Car, so pokazali, da levičarji dobijo 50 odstotkov več kazni za prometne prekrške kot desničarji, piše Daily Mail. 

Kar 28 odstotkov vseh levičarjev, zajetih v raziskavi, je priznalo, da je že dobilo kazen za prehitro vožnjo, na isto vprašanje je pritrdilno odgovorilo 19 odstotkov desničarjev. Prav tako je 26 odstotkov levorokih voznikov dobilo kazen za parkiranje, v primerjavi s 23 odstotki voznikov in voznic, ki opravila opravljajo z desno roko.

Levičarji so vpleteni v resnejše prometne nesreče in incidente, v povprečju jih v življenju zabeležijo devet oziroma enega več od desničarjev.

Psihologi: rezultati so logični

Zato pa je večja verjetnost, da boste vozniški izpit naredili v prvem poskusu, če ste levičar. Slednji imajo na svojih vozilih manj prask in udrtin kot desničarji, zaključujejo raziskovalci.

Psihologi ob tem opozarjajo, da je rezultat raziskave logičen, saj je ves promet prilagojen desničarjem. Od avtomobilov do cestne infrastrukture, kot so znaki, krožni promet, pojasnjuje psihologinja Becky Spelman.

Pri Daily Mailu so navedli še nekaj znanih osebnosti, ki so različna opravila z levo roko: Barack Obama, David Cameron, Paul McCartney, Jimi Hendrix, Julije Cezar, Pele, Michelangelo, Tom Cruise in Angelina Jolie.

Komentarjev 1
  • Lavdan 14:27 28.april 2017.

    Morali bi še ugotoviti kdo bolj laže, desničarji ali levičarji.