Avto
20 ogledov

Divjanja z belimi kombiji bo manj

Na sovoznikovem sedežu težko vplivaš na potek vožnje. Žurnal24 main
Beli kombiji in tudi vsi ostali drugačnih barv naj bi v prihodnje postali bolj umirjeni udeleženci v prometu, saj jim namerava EU omejiti najvišjo hitrost.

Med vozniki avtomobilov so ena najbolj osovraženih skupin oziroma vsaj skupina, ki se jo je potrebno posebej varovati, kombiji. Prenekateri njegov voznik namreč preveč dobesedno jemlje reklo "čas je denar" in ga žene prek vseh še varnih meja. To dokazuje tudi neka raziskava iz Velike Britanije.

Komite za okolje v Evopskem parlamentu je pred dnevi pozval k vgraditvi omejevalnikov hitrosti v kombije na 120 km/h. S tem ne bi zgolj pripomogli k varnosti, ampak bi po izračunih omogočili precejšnje prihranke goriva in najmanj šestodstotno zmanjšanje emisij, so izračunali v Bruslju. Poteza bi namreč spodbudila vgradnjo motorjev z manjšimi prostorninami.

Napravico, ki bo omejevala hitrost, bo tako, če bodo predlogi komiteja potrjeni, moralo imeti s prvim januarjem 2014 vgrajeno vsako novo lahko gospodarsko vozilo.

Rigorozna omejitev izpustov

Člani parlamentarnega odbora so sprejeli tudi odločitev, da bodo lahko nova lahka gospodarska vozila po letu 2020 izpuščala v zrak v povprečju le še 147 gramov CO2 na kilometer. Medtem ko se zdi naravovarstvenikom ta meja še previsoko postavljena, pa v združenju evropskih proizvajalcev ACEA opozarjajo, da gre za zelo "ambiciozno" številko, ki jo bo mogoče doseči le z uporabo hibridne tehnologije.

Komentarjev 3
  • Skippy 19:21 16.julij 2013.

    Z nižjo hitrostjo bodo samo še dalj časa na prehitevalnem. Sicer pa čemu sploh služi ta omejitev? Ničemu, saj so na avtocestah kombiji še najmanjši problem. Spet birokratska neumnost.V Avstraliji, ZDA, Kanadi itd. niti tovornjaki niso posebej omejeni, ...prikaži več v Evropi pa jih na svojih veliko boljših avtocestah omejujemo. Čemu?

  • Mrcina 16:58 17.maj 2013.

    Super !Saj so zmeraj na prehitevalnem pasu , se ne odstranijo, ali pa iz desnega izsilijo brez smerokaza na prehitevalni !

  • Sebastjan Kroflič 15:22 17.maj 2013.

    Pravilno!